LIVE UPDATE. 85 de zile de invazie. Zelenski: „Oricine din lume, cu un singur click, poate contribui la victoria noastră”

  • În discursul său nocturn de miercuri, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat o inițiativă numită „UNITED24”, un punct principal de colectare a donațiilor caritabile în sprijinul Ucrainei.
  • Ministerul rus de Externe a declarat, miercuri, 85 de diplomați europeni „persona non grata”, ca răspuns la expulzarea a zeci de diplomați ruși în mai multe țări europene.
  • Senatul american a confirmat-o pe Bridget Brink în funcția de ambasador al SUA în Ucraina.

ORA 05:00

Senatul o confirmă pe Bridget Brink în funcția de ambasador al SUA în Ucraina

Senatul american a confirmat-o pe Bridget Brink în funcția de ambasador al SUA în Ucraina.

Numirea a fost confirmată prin vot miercuri seară.

Brink este un ofițer din cadrul serviciului extern care a ocupat funcția de ambasador al SUA în Slovacia.

Ambasada SUA în Ucraina a rămas fără un ambasador confirmat de când Marie Yovanovitch a fost rechemată în mai 2019 de către președintele de atunci, Donald Trump, sub presiunea fostului avocat al lui Trump, Rudy Giuliani și a altor persoane.

ORA 04:00

Rusia expulzează 85 de diplomați europeni în cadrul unor măsuri de retorsiune

Ministerul rus de Externe a declarat, miercuri, 85 de diplomați europeni „persona non grata”, ca răspuns la expulzarea a zeci de diplomați ruși în mai multe țări europene.

Printre diplomații expulzați de Moscova se numără 24 din Italia, 27 din Spania și 34 din Franța.

Ambasadorul Italiei în Rusia, Giorgio Starace, a fost convocat la Ministerul rus de Externe „din cauza acțiunilor deschis ostile și nejustificate ale Italiei cu privire la 30 de angajați expulzați ai misiunii diplomatice ruse”, se arată în comunicatul rus.

Ambasadorul Spaniei la Moscova, Marcos Gomez Martinez, a fost, de asemenea, convocat și „a fost exprimat un protest puternic în legătură cu decizia provocatoare” a autorităților spaniole de a declara 27 de diplomați ruși din Franța „persona non grata”, a precizat ministerul.

Diplomații francezi au fost expulzați de la Moscova ca răspuns la decizia Franței de a expulza 41 de diplomați ruși din această țară în aprilie, potrivit Ministerului rus de Externe.

ORA 03:00

Duma de Stat a Federației Ruse amenință Ucraina cu atacuri cu rachete asupra sediului și clădirilor guvernamentale, pentru că ar fi bombardat satele rusești de la granița cu Ucraina.

ORA 02:00

Un colonel rus critică invazia din Ucraina

Colonelul rus în retragere, Mihail Khodarenok, a declarat că informațiile care se răspândesc despre o „prăbușire morală sau psihologică” a forțelor armate ucrainene nu sunt nici măcar „apropiate de realitate”. El a mai spus că Ucraina ar putea înarma un milion de oameni și că Rusia trebuie să ia în considerare acest lucru în calculele sale operaționale și strategice.

„Situația pentru noi, sincer, se va înrăutăți”, a declarat el marți. El a criticat, de asemenea, izolarea geopolitică a Rusiei față de lume și înainte de invazie, a avertizat că va fi mai dificil decât anticipau mulți ca Rusia să ducă un război în Ucraina.

ORA 01:00

Zelenski: Ucraina lansează o nouă inițiativă de strângere de fonduri

În discursul său nocturn de miercuri, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat o inițiativă numită „UNITED24”.

„UNITED24” a fost lansat ca principal punct de colectare a donațiilor caritabile în sprijinul Ucrainei, potrivit site-ului său și lui Zelenski. Fondurile vor fi transferate în conturile oficiale ale Băncii Naționale a Ucrainei (BNU) și alocate de către ministere pentru a acoperi cele mai urgente nevoi, se arată pe site-ul web.

Primul ambasador al brandului este Andriy Shevchenko, un important jucător și antrenor de fotbal ucrainean.

„Statul are nevoie de această platformă chiar acum, care permite strângerea de fonduri pentru a sprijini Ucraina. Oricine din lume, cu un singur click, poate contribui la victoria noastră”, a declarat Zelenski.

Primul eveniment în sprijinul „UNITED24” va avea loc pe 8 iunie, a precizat el. Va fi o licitație de seară caritabilă la Londra.

The post LIVE UPDATE. 85 de zile de invazie. Zelenski: „Oricine din lume, cu un singur click, poate contribui la victoria noastră” appeared first on Aleph News.

Previous post Noul concept neobișnuit de super-iaht are un ochi de sticlă uriaș
Next post Plaza Centers cere despăgubiri de peste 250 de milioane de euro de la România