Secretarul de stat american spune că a discutat propunerea de pace din Ucraina cu liderii G7 și că este „un bun început”

  • Blinken a anunțat că a discutat joi dimineață cu colegii săi din G7 propunerea de pace a Kievului, după vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington.
  • Șeful diplomației americane a calificat propunerile de pace ale lui Zelenski drept „un bun început” .
  • Blinken a precizat că Ucraina a transmis SUA că, în prezent, se concentrează pe recucerirea teritoriilor din estul și sudul țării, ocupate din februarie.

Secretarul american de stat Antony Blinken a anunțat că a discutat joi dimineață cu colegii săi din Grupul celor Șapte națiuni (G7) propunerea de pace a Kievului, după vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington, potrivit CNN.

„Pot doar să vă spun că analizăm ceea ce a prezentat. Tocmai am fost într-o videoconferință cu partenerii noștri din G7 în această dimineață. Și acesta este unul dintre lucrurile despre care am vorbit” , a declarat Blinken pentru postul american de televiziune.

Șeful diplomației americane a calificat propunerile de pace ale lui Zelenski drept „un bun început” .

„Sunt lucruri la care toată lumea ar trebui să se poată, într-un fel sau altul, să se ralieze” , a precizat el.

Blinken nu a vrut să spună cât timp va dura ca SUA și Ucraina să evalueze împreună planul. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate din cadrul Casei Albe, John Kirby, a declarat că cele două părți au fost miercuri de acord să revizuiască planul de pace, în cadrul întâlnirii dintre președintele american Joe Biden și Zelenski.

Ce granițe ar accepta Ucraina într-un acord de pace

Blinken a spus că SUA și Ucraina au fost de acord cu privire la efortul general de pace în desfășurare.

El nu a oferit un răspuns direct la întrebarea dacă Ucraina ar accepta, în cadrul unui viitor acord de pace, un obiectiv care să prevadă doar recuperarea teritoriului țării până la granițele de dinaintea invaziei din 24 februarie.

Blinken a declarat anterior că acesta este obiectivul SUA, în timp ce Zelenski a schițat viziuni mai largi, care includeau recucerirea peninsulei Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Ceea ce reiese clar din toate conversațiile noastre cu Ucraina, inclusiv din conversațiile purtate chiar ieri între președintele Biden și președintele Zelenski, este că avem aceleași obiective, aceleași scopuri: o Ucraină liberă și independentă, prosperă, democratică, care să demonstreze că principiile Cartei Națiunilor Unite sunt respectate, inclusiv în ceea ce privește integritatea teritorială, suveranitatea și independența, iar acest lucru a fost reiterat ieri de președinte” , a afirmat șeful diplomației americane.

Blinken a precizat că Ucraina a transmis SUA că, în prezent, se concentrează pe recucerirea teritoriilor din estul și sudul țării, ocupate din februarie.

,,Dar acest lucru nu prejudecă în niciun fel unde se va ajunge, unde se va stabili” , a declarat Blinken la conferința sa de presă de sfârșit de an, subliniind că va fi de competența Ucrainei să decidă cum arată o pace ,,dreaptă și durabilă” .

Blinken a reiterat, de asemenea, că Rusia nu a manifestat ,,niciun interes semnificativ” pentru diplomație în vederea încheierii războiului.

La rândul său, președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că administrația sa a fost întotdeauna deschisă la discuții și că ,,conducerea ucraineană a fost cea care a refuzat ea însăși să poarte negocieri” .

The post Secretarul de stat american spune că a discutat propunerea de pace din Ucraina cu liderii G7 și că este „un bun început” appeared first on Aleph News.

Previous post Eva Kaili rămâne încă o lună în detenţie preventivă
Next post Meta este de acord să plătească 725 de milioane de dolari pentru a soluționa procesul Cambridge Analytica