Ministerul Educaţiei: Bursele școlare pentru elevi întârzie, deși banii au fost transferați

  • Ministerul Educaţiei a precizat miercuri că există întârzieri legate de plata burselor şcolare, deşi, conform lor, banii au fost alocaţi.
  • Ministerul Educaţiei va transmite joi o adresă prin care va solicita inspectoratelor execuţia bugetului şcolilor cu data de referinţă 30 octombrie, informează Ministerul.
  • Ministerul Educaţiei aminteşte că Ministerul Finanţelor a pus la dispoziţie sumele pentru plata burselor în conturile trezoreriilor locale, iar unităţile administrativ-teritoriale retrag sumele necesare şi le direcţionează către şcoli.

Ministerul Educaţiei a convocat, miercuri seara, în regim de videoconferinţă, toţi inspectorii generali şi contabilii-şefi, pentru a analiza situaţia plăţii burselor elevilor la nivelul întregii ţări, după ce, în mai multe judeţe, elevii nu au primit bursele.

Ministerul Educaţiei va transmite joi o adresă prin care va solicita inspectoratelor execuţia bugetului şcolilor cu data de referinţă 30 octombrie, informează Ministerul.

Cu privire la execuţia bugetară la nivelul UAT-urilor, Ministerul Educaţiei a luat legătura cu Ministerul Finanţelor, care a transmis o situaţie actualizată. Ca urmare a analizei datelor puse la dispoziţie de Ministerul Finanţelor, banii necesari plăţii burselor au fost alocaţi din sumele defalcate de TVA şi au fost viraţi în conturile trezoreriilor locale, fiind puşi la dispoziţia unităţilor administrativ-teritoriale, pentru retragerea sumelor necesare, în baza unei cereri.

În conformitate cu HG 1138/14.09.2022 (Art1., alin 2): „Bursele se asigură din bugetele locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ preuniversitar şi din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinaţie” .

Din informaţiile transmise de inspectorate în cadrul videoconferinţei, există, în momentul de faţă, întârzieri legate de plata burselor cauzate fie de volumul foarte mare de dosare înscrise pentru verificarea eligibilităţii, fie de data organizării şedinţelor pentru buget ale consiliilor locale. Pentru a avea o situaţie clară la nivel de şcoli, fiecare inspectorat şcolar va organiza, în cursul zilei de mâine (joi – n.r.), videoconferinţe cu directorii de şcoli din judeţ” , transmite Ministerul Educaţiei.

Cu privire la circuitul fondurilor necesare burselor, Ministerul Educaţiei aminteşte că Ministerul Finanţelor a pus la dispoziţie sumele pentru plata burselor în conturile trezoreriilor locale, iar unităţile administrativ-teritoriale retrag sumele necesare şi le direcţionează către şcoli.

Ne dorim ca toţi elevii să primească bursele cuvenite şi să prevenim întârzieri viitoare. Indiferent de fluxul banilor şi de dificultăţile semnalate de fiecare şcoală, Ministerul Educaţiei va depune toate eforturile pentru a se asigura că nu mai există probleme legate de plata burselor” , potrivit Ministerul Educaţiei.

The post Ministerul Educaţiei: Bursele școlare pentru elevi întârzie, deși banii au fost transferați appeared first on Aleph News.

Previous post LIVE UPDATE. 245 de zile de invazie. Dnipro: Cel puțin două persoane au fost ucise în urma unei explozii la o benzinărie
Next post Papa Francisc: Călugărițele și preoții se uită la pornografie pe internet