Maia Sandu susține un discurs istoric în Parlamentul European: „Moldova resimte profund tragedia din Ucraina. În 24 februarie, Moldova s-a trezit într-o nouă realitate”

  • Maia Sandu spune că cetățenii Republicii Moldova rămân atașați găsirii unei soluții pașnice și diplomatice pentru conflictul din Transnistria.
  •  Maia Sandu şi şefa Legislativului Uniunii Europene, Roberta Metsola, vor susţine o conferinţă de presă comună. 
  • Pe 19 mai, Maia Sandu se va afla la Paris, unde are preconizate întâlniri cu Emmanuel Macron, preşedintele Republicii Franceze, şi cu diaspora.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, susține un discurs istoric în fața Parlamentului European. Maia Sandu cere acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la UE. Republica Moldova a depus o cerere oficială de aderare la UE la începutul lunii martie 2022. Parlamentul European a solicitat acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE, într-o rezoluție adoptată la 5 mai.

„Populația Moldovei a crescut cu 4% în două luni, e vorba despre refugiații ucraineni. Mare parte sunt copii. Poporul moldovean e alături de Ucraina, sunt prietenii și frații noștri. Condamnăm agresiunea Rusiei și susținem integritatea teritorială: Crimeea, Donbas, Lugansk sunt teritorii ucrainene.În ciuda reușitelor, am fost loviți dur de mai multe crize, ce au culminat cu războiul. Inflația istorică e provocată de creșterea prețurilor energiei. Măsurile luate și investițiile făcute își vor arăta roadele abia peste câțiva ani”, a menționat Maia Sandu.

„Cetățenii moldoveni ne-au dat un mandat clar pentru reforme. Guvernul are un angajament profund pentru reforme în justiție. Am eliminat multe scheme de corupție. Vă cer ajutorul în lupta anti-corupție. Vă cer să îi opriți pe politicienii moldoveni care au furat banii statului. Respingeți banii murdari veniți din Moldova”, a susținut Maia Sandu în cadrul Parlamentului European.

Președintele Moldovei a spus că nu există în momentul de față o amenințare imediată de târâre a Moldovei într-un conflict armat, cerând retragerea trupelor ruse din Tansnistria pentru că ele încalcă independența Moldovei. De asemenea, Maia Sandu cere creșterea ajutorului UE pentru Moldova pentru a avea un partener care aduce stabilitate.

„Am ales aderarea la UE ca drumul pentru prosperitate și pace. Pe 12 mai am trimis toate documentele și răspunsurile cerute de Comisia Europeană în procesul de acordarea a statutului de țară candidată Știm că deciziile politice nu sunt ușior de luat. Dar acordarea statutului de țară candidată pentru Moldova e decizia corectă. Noi aparținem UE, suntem o țară europeană, cu o limbă europeană și o cultură europeană Cel puțin o treime dintre moldoveni au deja cetățenie europeană”, a adăugat Maia Sandu.

The post Maia Sandu susține un discurs istoric în Parlamentul European: „Moldova resimte profund tragedia din Ucraina. În 24 februarie, Moldova s-a trezit într-o nouă realitate” appeared first on Aleph News.

Previous post Cercetătorii au dezvoltat un instrument pentru identificarea pacienților de COVID-19 cu risc mare de deces
Next post Noul concept neobișnuit de super-iaht are un ochi de sticlă uriaș