LIVE UPDATE. Ziua 166 de invazie. Zelenski: „Exclud orice discuție dacă Rusia organizează referendumuri”

  • Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat duminică că, dacă Rusia va organiza referendumuri în zonele ocupate ale țării sale cu privire la aderarea la Rusia, nu vor mai putea exista discuții cu Ucraina sau cu aliații săi internaționali.

ORA 01:00

Zelenski, despre situația din regiunea Donbas

„Situația din Donbas rămâne foarte dificilă. Armata noastră face tot posibilul pentru a opri teroarea rusă și pentru a provoca cele mai mari pierderi posibile ocupanților. Avdiivka, Pisky, Maryinka, Bakhmut și alte zone fierbinți din regiunea Donețk reprezintă principalele eforturi în această invazie. De asemenea, este dificil în regiunea Harkov, în sudul țării noastre, unde ocupanții încearcă să își concentreze forțele. Lucrul cheie acum, la fel ca înainte, sunt armele pentru apărarea noastră, arme de la parteneri. În fiecare zi, fără nicio pauză, lucrăm pentru a crește aprovizionarea cu arme, pentru a trimite pe front sisteme mai puternice și cu rază lungă de acțiune. Iar, săptămâna viitoare, așteptăm vești de la parteneri în ceea ce privește pachetele de sprijin.”, a spus Volodimir Zelenski.

ORA 00:00

După ce rachete au lovit în apropierea unei centrale nucleare, Ucraina și Rusia își aruncă vina una pe alta

Ucraina a acuzat, duminică, forțele rusești că au pus în pericol o centrală nucleară capturată, afirmând că o scurgere catastrofală de radiații a fost „evitată în mod miraculos” după ce rachete au aterizat pe terenul complexului, potrivit The New York Times.

Aceasta a fost cea mai recentă amenințare la adresa celei mai mari instalații nucleare din Europa, unde luptele din regiunea sudică au generat temeri privind un accident major.

Rachetele lansate sâmbătă seara au lovit în apropierea unei instalații de depozitare a combustibilului uzat care conține 174 de butoaie, fiecare cu 24 de ansambluri de combustibil nuclear uzat, potrivit Energoatom, compania ucraineană de energie nucleară.

O persoană a fost rănită de schije și multe ferestre au fost avariate în urma atacului, pe care un oficial regional pro-rus l-a atribuit forțelor ucrainene.

Forțele rusești controlează centrala Zaporojie din martie, folosindu-se de ea ca bază pentru a lansa baraje de artilerie asupra orașului Nikopol, controlat de ucraineni, de peste râul Nipru, în ultima lună.

Asaltul de sâmbătă a inclus o salvă de rachete despre care oficialii ucraineni au declarat că a avariat 47 de clădiri cu apartamente și case, adăugând că Ucraina nu poate răspunde atacurilor de teamă că un contraatac ar putea declanșa un dezastru de radiații.

The post LIVE UPDATE. Ziua 166 de invazie. Zelenski: „Exclud orice discuție dacă Rusia organizează referendumuri” appeared first on Aleph News.

Previous post Alte patru nave cu cereale au părăsit porturile ucrainene. Zelenski anunță că „porturile noastre la Marea Neagră funcționează”
Next post VIDEO. Clotilde Armand: „Vom deschide parcarea de sub Pasajul Basarab după ce, mai bine de 10 ani de zile, a stat în paragină”