Zeci de mii de locuitori din Craiova respiră mai mult cenușă, decât aer

  • Unul din 5 decese din România este provocat de aerul nociv, potrivit unui raport al Agenției Europene de Mediu.
  • La Craiova, de exemplu, cenușa de la termocentrala din oraș acoperă, periodic mai multe cartiere, dar și câteva localități limitrofe. În unele zile, valorile admise sunt depășite și de 20 de ori.
  • Pornite în urmă cu aproape 40 de ani, instalațiile termocentralei din Craiova au fost modernizate parțial. Însă, nu sunt bani pentru a fi aduse la standardele actuale.

Unul din 5 decese din România este provocat de aerul nociv, potrivit unui raport al Agenției Europene de Mediu. În Uniunea Europeană, în țara noastră se găsesc cele mai multe victime ale poluării.

La Craiova, de exemplu, cenușa de la termocentrala din oraș acoperă, periodic mai multe cartiere, dar și câteva localități limitrofe. În unele zile, valorile admise sunt depășite și de 20 de ori.

Roxana Balintoni locuiește la câțiva kilometri de CET 2. De 6 ani, de când s-a mutat aici se luptă cu sterilul care se depune peste tot. Zilnic verifică aplicațiile care măsoară calitatea aerului și află că respiră aer otrăvit.

La fel ca Roxana, zeci de mii de locuitori din Craiova respiră mai mult cenușă, decât aer. Peste 1.600 dintre ei au depus petiții la instituțiile statului, în speranța că vor primi ajutor. Dar lucrurile nu sunt ușor de rezolvat.

Pornite în urmă cu aproape 40 de ani, instalațiile termocentralei din Craiova au fost modernizate parțial. Însă, nu sunt bani pentru a fi aduse la standardele actuale. În luna februarie din acest an, Garda de Mediu Dolj a amendat CET II Craiova cu o sută de mii de lei pentru încălcarea normelor de mediu. Dan Vasile, managerul termocentralei, spune că ar fi nevoie de două milioane de euro pe an pentru a reduce poluarea.

The post Zeci de mii de locuitori din Craiova respiră mai mult cenușă, decât aer appeared first on Aleph News.

Previous post Iohannis: Războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei ne-a pus în faţa unei noi realităţi strategice
Next post Pubertatea începe mai devreme decât înainte. Nimeni nu știe de ce.