VIDEO. Eclipsa parțială de Soare, vizibilă din Islanda până în India

  • În Bucureşti, maximul eclipsei a fost la ora 13:38, cu o acoperire de 38%.
  • Fenomenul are loc atunci când Luna s-a aflat între Soare și Pământ.
  • Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din România va avea loc pe 29 martie 2025.

O eclipsă parțială de Soare a fost vizibila astăzi începând cu ora 12:26 în România. Institutul Astronomic a organizat o sesiune ghidată de observaţii chiar în curtea instituţiei, iar pasionațiide eclipseau fost prezenți
în număr mare la acest eveniment.

Această eclipsă de Soare s-a văzut parţială din Europa, nord-estul Africii şi din Asia. Maximul eclipsei s-a produs prin centrul Rusiei, unde Soarele a fos acoperit în proporţie de 82%.

O eclipsă de Soare se produce atunci când Luna trece între Pământ și Soare prin fața Soarelui.

Văzut de pe Pământ, discul Lunii e de obicei mai mare decât cel al Soarelui și, dacă se interpune între privitor și Soare, îi blochează lumina, aruncând o umbră corespunzătoare pe Pământ.

Când discul Lunii acoperă în întregime pe cel al Soarelui imaginea luminoasă obișnuită a Soarelui este blocată complet și, pentru o anumită zonă de observație și o anumită durată de ordinul câtorva minute, eclipsa de Soare este totală.

Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din România va avea loc pe 29 martie 2025 şi va putea fi observată doar în zona vestică şi nordică a României, magnitudinea fiind foarte mică, de 0,04.

Adrian Șonka, astronom îți spune mai multe despre eclipsă.

The post VIDEO. Eclipsa parțială de Soare, vizibilă din Islanda până în India appeared first on Aleph News.

Previous post Ziua Armatei României. Motivul pentru care tinerii români nu vor să se înroleze în armată în caz de război
Next post Ministerul Educaţiei: Bursele școlare pentru elevi întârzie, deși banii au fost transferați