Supa de aripioare de rechin în centrul atenției la COP-19. Anual această industrie cauzează moartea a 100 de milioane de animale

  • Supa de aripioare de rechin, pe care chinezii o adoră, s-a aflat în atenţia conferinţei COP-19 privind comerţul internaţional cu specii pe cale de dispariţie.
  • Recent, în Panama, a fost adoptată o rezoluţie preliminară pentru a consolida protecţia rechinilor Requiem şi a rechinilor-ciocan.
  • Preţul aripioarelor de rechin poate ajunge la 1.000 de dolari pe kilogram pe pieţe, în special la Hong Kong, iar rechinii-ciocan şi rechinii Requiem asigură jumătate din vânzări.

Supa de aripioare de rechin, pe care chinezii o adoră, s-a aflat în atenţia conferinţei COP-19 privind comerţul internaţional cu specii pe cale de dispariţie, care a aprobat joi, în Panama, o rezoluţie preliminară pentru a consolida protecţia rechinilor Requiem şi a rechinilor-ciocan, scrie The Guardian.

Un comitet al conferinţei Convenţiei privind comerţul internaţional cu specii pe cale de dispariţie (CITES) a aprobat propunerile formulate de Panama, şi susţinute de aproximativ 15 state membre şi de Uniunea Europeană, de a proteja aceşti rechini a căror existenţă este ameninţată de pescuitul excesiv pentru prelevarea înotătoarelor lor.

Rezoluţia va fi înaintată conferinţei în plen săptămâna viitoare

În timpul dezbaterii de aproape trei ore privind soarta rechinilor Requiem (Carcharhinidae), Japonia şi Peru au propus excluderea anumitor specii de la măsurile de protecţie, ceea ce a fost respins în cadrul unui vot secret, cu 88 de voturi pentru protejarea acestor rechini, 29 împotrivă şi 17 abţineri.

Mai mulţi delegaţi au aplaudat decizia, ceea ce a determinat un apel la ordine din partea preşedintelui comisiei, britanicul Vincent Fleming, în timp ce delegaţii din Uniunea Europeană şi Statele Unite au regretat recursul la un vot secret pentru protecţia rechinului Requiem.

Transparenţa este fundamentală” , a subliniat delegatul UE.

Pe de altă parte, dezbaterea privind rezoluţia de consolidare a protecţiei rechinilor-ciocan (Sphynidae) a durat doar câteva minute înainte de a fi aprobată prin consens.

Ambele propuneri de rezoluţie au drept scop reducerea comerţului profitabil cu aripioare de rechin, a cărui valoare este estimată la aproximativ jumătate de miliard de dolari pe an.

Preţul aripioarelor de rechin poate ajunge la 1.000 de dolari pe kilogram pe pieţe, în special la Hong Kong, iar rechinii-ciocan şi rechinii Requiem asigură jumătate din vânzări.

Decizia de astăzi este poate cea mai importantă luată vreodată pentru protecţia rechinilor” , a declarat Luke Warwick, director pentru protecţia rechinilor la ONG-ul Wildlife Conservation Society (WCS).

Dacă rezoluţiile vor fi aprobate în plen de către conferinţa care se va încheia la 25 noiembrie, comerţul (cu înotătoarele acestor două specii de rechini) va fi posibil doar dacă acesta este sustenabil” , a explicat el conform The Guardian.

Prin urmare, guvernele ar trebui ,,să pună în aplicare şi să respecte măsuri eficiente în toate zonele de pescuit, menite să oprească pescuitul excesiv şi să restabilească populaţiile supraexploatate” , se arată într-o scrisoare deschisă la care au subscris ONG-uri precum MarViva, Shark Project, Shark Defenders şi SOA Peru.

The post Supa de aripioare de rechin în centrul atenției la COP-19. Anual această industrie cauzează moartea a 100 de milioane de animale appeared first on Aleph News.

Previous post LIVE UPDATE. 268 de zile de invazie. AIEA cere Rusiei să „înceteze toate acțiunile” la instalațiile nucleare ucrainene
Next post RAPORT. Sute de persoane au fost reținute și date dispărute în Herson