LIVE UPDATE. 268 de zile de invazie. AIEA cere Rusiei să „înceteze toate acțiunile” la instalațiile nucleare ucrainene

  • Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a adoptat în joi seară o a treia rezoluție prin care cere Rusiei să „înceteze imediat toate acțiunile” la instalațiile nucleare ucrainene.
  • Organismul de supraveghere nucleară din cadrul ONU a precizat că 24 de țări au votat în favoarea rezoluției, două împotrivă, șapte s-au abținut, iar alte două state au fost absente de la vot.
  • Temerile legate de siturile nucleare din Ucraina au crescut consdierabil de când a izbucnit războiul din Ucraina, în februarie.

UPDATE

Baschetbalista americană Griner a fost transferată într-o închisoare din Mordovia

Campioana americană de baschet Brittney Griner a fost transferată într-o colonie penitenciară din centrul Rusiei pentru a ispăși o pedeapsă cu închisoarea de lungă durată pentru „trafic de droguri” , au anunțat joi avocații ei, scrie CNN.

Brittney a început să își ispășească pedeapsa la colonia penală IK-2 din Mordovia” , o regiune din centrul Rusiei cunoscută pentru închisorile și clima sa aspră, au declarat avocații Maria Blagovolina și Alexander Boikov, adăugând că au putut să își viziteze clienta la începutul acestei săptămâni.

Președintele american Joe Biden a declarat săptămâna trecută că speră că omologul său rus Vladimir Putin va fi mai dispus să discute cu Statele Unite un schimb de prizonieri pentru a o scoate din închisoare din Rusia pe vedeta de baschet Brittney Griner.

În vară, administrația Biden a propus un acord pentru un schimb de prizonieri cu Rusia pentru a asigura eliberarea ei, precum și a fostului pușcaș marin american Paul Whelan, dar Moscova nu a răspuns încă pozitiv la ofertă.

Șefii serviciilor de informații americane și rusești s-au întâlnit luni în Turcia, Washingtonul reiterându-și avertismentul adresat Moscovei de a nu folosi arme nucleare în războiul din Ucraina și ridicând problema soartei cetățenilor săi deținuți în Rusia.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a adoptat în joi seară o a treia rezoluție prin care cere Rusiei să „înceteze imediat toate acțiunile” la instalațiile nucleare ucrainene, scrie Reuters.

Organismul de supraveghere nucleară din cadrul ONU a precizat că 24 de țări au votat în favoarea rezoluției, două împotrivă, șapte s-au abținut, iar alte două state au fost absente de la vot.

Textul prezentat de Canada și Finlanda pentru votul de joi și consultat de Reuters menționează centrala nucleară Zaporojie, la fel ca și rezoluția anterioară adoptată în septembrie.

Temerile legate de siturile nucleare din Ucraina au crescut consdierabil de când a izbucnit războiul din Ucraina, în februarie.

Obuzele și rachtele au căzut de mai multe ori în apropierea centralei nucleare Zaporojie – cea mai mare din Europa -, Rusia și Ucraina acuzându-se reciproc de efectuarea atacurilor.

Central de la Zaporojie se află sub controlul trupelor ruse de mai multe luni, deși continuă să fie operată de angajați ucraineni.

The post LIVE UPDATE. 268 de zile de invazie. AIEA cere Rusiei să „înceteze toate acțiunile” la instalațiile nucleare ucrainene appeared first on Aleph News.

Previous post Charlize Theron, aspru criticată pentru că „și-a bătut joc” de limba natală, afrikaans, pe care o consideră o „limbă pe cale de dispariție” 
Next post Supa de aripioare de rechin în centrul atenției la COP-19. Anual această industrie cauzează moartea a 100 de milioane de animale