STUDIU. Alimentele ultraprocesate cresc riscul de cancer de colon la bărbați

  • Cancerul de colon este unul dintre cele mai frecvente diagnostice de cancer cu care se confruntă oamenii.
  • La nivel mondial, este al treilea cel mai frecvent cancer la bărbați și al doilea la femei, iar 90% din cazuri apar la persoane de peste 50 de ani.
  • În 2018 au fost depistate 1,8 milioane de cazuri noi în toată lumea, iar în 2020 cu 20% mai multe.

Cancerul de colon, numit și cancer colorectal, este unul din cele mai frecvente tipuri de neoplasm din lume.

La nivel mondial, este al treilea cel mai frecvent cancer la bărbați și al doilea la femei, iar 90% din cazuri apar la persoane de peste 50 de ani. În 2018 au fost depistate 1,8 milioane de cazuri noi în toată lumea, iar în 2020 cu 20% mai multe.

Într-un studiu publicat în The BMJ, cercetători din SUA, Brazilia și Canada au analizat trei studii separate în care au fost urmărite peste 200.000 de cadre medicale din SUA, 46.000 de bărbați și 160.000 de femei.

Inițial, aceștia au furnizat informații despre obiceiurile lor alimentare prin chestionare o dată la patru ani, evidențiind cantitatea de alimente ultraprocesate și regularitatea consumului.

După 25 de ani, fuseseră diagnosticați cu cancer de colon 1.294 bărbați și 1.922 femei. S-a constatat că bărbații care mâncasera mai multe alimente ultraprocesate aveau un risc de îmbolnăvire de cancer de colon cu 29% mai mare decât ceilalți.

„Eat This, Not That!” 

Autorii susțin că alimentele ultraprocesate sporesc riscul de cancer de colon din cauza ingredientelor dăunătoare, potențial carcinogene conținute – aditivi și conservanți.

Un alt motiv este densitatea lor calorică, care duce la îngrășare. Există o legătură cunoscută între obezitate și cancerul colorectal, iar dietele bogate în alimente procesate sunt și bogate în calorii.

În același timp, studiul a constatat că pentru femeile care mâncau produse gata pregătite la cald exista un risc mai mare de cancer de colon, dar alimentele ultraprocesate nu aveau același efect.

Știm atât de puțin despre cine face cancer colorectal și de ce, că trebuie să ne mulțumim cu datele disponibile”, spun cercetătorii.

Dr. Radhika Smith, chirurg colorectal la University of Washington, are un sfat bun referitor la produsele pe care oamenii ar face bine să le evite:

„În general, îi încurajez pe oameni să evite alimentele care au o listă de ingrediente. Cu cât mai multe lactate, carne, fructe și legume proaspete poți să consumi, cu atât mai bine!

Iar dacă alegi ceva care a fost procesat, citește lista de ingrediente și evită ce conține substanțe pe care nu le poți citi. O regulă simplă, dar bună pentru sănătatea ta și a familiei! ”

The post STUDIU. Alimentele ultraprocesate cresc riscul de cancer de colon la bărbați appeared first on Aleph News.

Previous post Biden va îndemna națiunile aliate să acorde mai mult sprijin Ucrainei la Adunarea Generală a ONU
Next post New York Times: Putin se pregăteşte să escaladeze războiul! Printre opţiuni: atacarea centrelor de aprovizionare din România şi Polonia, mobilizare generală în Rusia, intensificarea genocidului împotriva poporului ucrainean, bombardamente nucleare în Marea Neagră şi Ucraina