Rusia ameninţă Lituania după interdicţia traficului de mărfuri către Kaliningrad

  • Lituania a interzis tranzitul pe teritoriul său al bunurilor sancţionate de Uniunea Europeană către şi dinspre exclavă, invocând normele UE privind sancţiunile.
  • Un fost spion KGB care este în prezent secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că acţiunile „ostile” ale Lituaniei au arătat că Rusia nu poate avea încredere în Occident.
  • Lituania a declarat că nu face decât să aplice sancţiunile convenite de UE împotriva Rusiei, adăugând că este „ironic” să audă plângerile Moscovei, având în vedere războiul său din Ucraina.

Unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai lui Vladimir Putin a declarat marţi Lituaniei că Moscova va răspunde la interdicţia de tranzit a mărfurilor sancţionate de UE către exclava rusă Kaliningrad în aşa fel încât cetăţenii statului baltic să resimtă durerea.

În condiţiile în care relaţiile dintre Moscova şi Occident sunt la cel mai scăzut nivel din ultima jumătate de secol din cauza invaziei Rusiei din 24 februarie în Ucraina, Lituania a interzis tranzitul pe teritoriul său al bunurilor sancţionate de Uniunea Europeană către şi dinspre exclavă, invocând normele UE privind sancţiunile, scrie Reuters.

Nikolai Patruşev, un fost spion KGB care este în prezent secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că acţiunile „ostile” ale Lituaniei au arătat că Rusia nu poate avea încredere în Occident, despre care a spus că a încălcat acordurile scrise cu privire la Kaliningrad.

„Rusia va răspunde cu siguranţă la astfel de acţiuni ostile”, a declarat Patruşev, citat de agenţia de ştiri de stat RIA.

„Măsuri adecvate sunt elaborate într-un format interdepartamental şi vor fi luate în viitorul apropiat”, a mai spus el. „Consecinţele acestora vor avea un impact negativ grav asupra populaţiei din Lituania”.

Lituania, membră a NATO şi a Uniunii Europene, a declarat că nu face decât să aplice sancţiunile convenite de UE împotriva Rusiei, adăugând că este „ironic” să audă plângerile Moscovei, având în vedere războiul său din Ucraina.

„Este ironic să auzim retorica despre presupuse încălcări ale tratatelor internaţionale din partea unei ţări care a încălcat probabil fiecare tratat internaţional”, a declarat premierul lituanian Ingrida Simonyte reporterilor.

„Nu există o blocadă a Kaliningradului”, a declarat Simonyte. „Lituania pune în aplicare sancţiunile UE”.

Autor: Iulian Moșneagu

The post Rusia ameninţă Lituania după interdicţia traficului de mărfuri către Kaliningrad appeared first on Aleph News.

Previous post LIVE UPDATE. Ziua 118 de invazie. Biden a declarat că nu se teme de fracturarea alianței occidentale pe măsură ce războiul Rusiei din Ucraina avansează
Next post Doi clujeni vor călători cu bicicleta până la Polul Nord, pentru a promova lectura și sportul