România, în primele 50 de state de pe glob în clasamentul inovării

  • România e pe locul 49 din 132 în topul mondial al inovației 2022.
  • Bulgaria, Ungaria și Grecia depășec România la inovație.
  • Topul a analizat sofisticarea economiei, infrastructură și tehnologie.

România scoate apă din piatră seacă. Avem investițiile cele mai mici din Uniunea Europeană la capitolul cercetare și dezvoltare, dar, în mod surprinzător, rezultatele nu sunt așa rele.

Pe harta globală a inovației, suntem pe locul 49 din 132 de țări. Am depășit Chile și Arabia Saudită, dar înaintea noastră sunt mai toate țările din regiune. Bulgaria e pe 35, iar Ungaria e pe 34. Clasamentul a luat în calcul 81 de indicatori din şapte mari categorii, printre care sofisticarea economiei, infrastructură, creativitate şi branding.

Clasamentul e condus de Elveția, ale cărei reguli de proprietate intelectuală sunt considerate de clasă mondială. Estonia, o țară cu doar 1,3 milioane de locuitori, este pe locul 18, peste Norvegia, Noua Zeelandă sau Belgia. Statul baltic a devenit cea mai avansată societate digitală a planetei după ce guvernul a alocat sume imense pentru programe și scheme de dezvoltare a antreprenorilor și companiilor start-up. Spre comparație, România are cele mai mici alocări din UE pentru sectorul cercetare și dezvoltare.

Lucrurile ar putea să se schimbe pe viitor. Noile legi ale educației prevăd un Program Național de sprijinire a învățării științelor exacte, a ingineriei și matematicii.

The post România, în primele 50 de state de pe glob în clasamentul inovării appeared first on Aleph News.

Previous post LIVE UPDATE. 322 zile de invazie. Pentagonul confirmă că SUA va începe instruirea soldaților ucraineni cu privire la sistemul de rachete Patriot
Next post Vânătoare de rețete în satele din Iași. Moldovenii vor să promoveze gastronomia tradițională cu o carte 3D