ONU acuză Rusia că blochează accesul lucrătorilor umanitari în zona în care s-a prăbușit barajul Kakhovka din Ucraina

ONU acuză Rusia că blochează accesul lucrătorilor umanitari în zona în care s-a prăbușit barajul Kakhovka din Ucraina

ONU acuză Rusia că blochează accesul lucrătorilor umanitari în zona în care s-a prăbușit barajul Kakhovka din UcrainaONU acuză Rusia că blochează accesul lucrătorilor umanitari în zona în care s-a prăbușit barajul Kakhovka din Ucraina

  • Națiunile Unite au reproșat duminică Moscovei că ar fi refuzat accesul lucrătorilor umanitari în zonele ocupate de Rusia.
  • Acolo, locuitorii sunt blocați în mijlocul unor distrugeri devastatoare.
  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a recunoscut în mod explicit că Rusia a blocat accesul ONU.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat luni că lucrătorii umanitari ai ONU care doresc să viziteze zonele devastate de prăbușirea recentă a barajului Kakhovka din sudul Ucrainei nu pot merge acolo, deoarece luptele din timpul războiului fac nesigură această zonă, scrie Star Tribune.

Națiunile Unite au reproșat duminică Moscovei că ar fi refuzat accesul lucrătorilor umanitari în zonele ocupate de Rusia, unde locuitorii sunt blocați în mijlocul unor distrugeri devastatoare.

Coordonatorul umanitar al ONU pentru Ucraina, Denise Brown, a declarat într-un comunicat că personalul său se implică atât cu Kievul, cât și cu Moscova, care controlează părți diferite din zonă, în încercarea de a ajunge la civilii care au nevoie. Aceștia se confruntă cu o penurie de apă potabilă și de alimente și cu o lipsă de energie electrică.

Dmitri Peskov nu recunoaște în mod explicit că Rusia a blocat accesul ONU

Brown a îndemnat autoritățile ruse să acționeze în conformitate cu obligațiile care le revin în temeiul dreptului umanitar internațional și să le permită accesul. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a recunoscut în mod explicit că Rusia a blocat accesul ONU, dar a declarat în cadrul unei conferințe telefonice cu jurnaliștii că atacurile ucrainene au făcut ca o vizită să fie prea riscantă.

Au existat bombardamente constante, provocări constante, instalațiile civile și populația civilă au fost ținta unor focuri de armă, au murit oameni, așa că este foarte dificil să le asigurăm securitatea, a spus Peskov. Comentariile sale au fost făcute pe fondul unor relatări diferite ale supraviețuitorilor cu privire la calitatea asistenței pe care Rusia o oferă în zonele pe care le controlează. Barajul se află pe râul Nipru, care formează linia de front între forțele ruse și ucrainene pe malul estic și, respectiv, vestic.

Mulți evacuați și locuitori acuză autoritățile ruse că nu fac nimic sau prea puțin pentru a ajuta. Unii civili au declarat că persoanele evacuate au fost uneori forțate să prezinte pașapoarte rusești dacă doreau să plece. De partea ucraineană, salvatorii înfruntă lunetiștii ruși în timp ce se grăbesc să îi transfere pe ucraineni din zonele inundate ocupate de Rusia.

Biroul prezidențial ucrainean a declarat luni că regiunea Herson, afectată de inundații, a suportat 35 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore. Fotografiile exclusive cu drone și informațiile obținute de The Associated Press indică faptul că Moscova a avut mijloacele, motivul și oportunitatea de a arunca în aer barajul, care se afla sub control rusesc, la începutul acestei luni.

Citește și

The post ONU acuză Rusia că blochează accesul lucrătorilor umanitari în zona în care s-a prăbușit barajul Kakhovka din Ucraina appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.

Koenigsegg vs Tesla vs Hayabusa – cine câștigă? Previous post Koenigsegg vs Tesla vs Hayabusa – cine câștigă?
Parisul va găzdui următoarea ediție a Jocurilor Olimpice. Poliția franceză a efectuat un raid la sediul organizatorilor Next post Parisul va găzdui următoarea ediție a Jocurilor Olimpice. Poliția franceză a efectuat un raid la sediul organizatorilor