Lovitură după lovitură pe piața criptomonedelor

  • Prețul principalei acțiuni din industria criptografică, Coinbase, o casă de schimb valutar, este la jumătate față de cel de acum o săptămână, scăzând cu 26% într-o singură zi.
  • Însumate, toate stablecoins, dintre care cele mai mari sunt tether și USD coin, operate de Circle, valorează aproximativ 170 de miliarde de dolari.
  • Faptul că prăbușirea criptomonedelor a afectat stablecoins – o parte esențială a instalațiilor cripto-financiare – poate fi de rău augur pentru rezistența sistemului în general.

Până acum, 2022 a fost un an violent pentru piețele financiare, dar și mai dureros pentru activele criptografice, potrivit The Economist. Mai mult de jumătate din capitalizarea de piață a criptomonedelor a fost distrusă din noiembrie.

La 12 mai, bitcoin se tranzacționa la aproximativ 29 000 de dolari, la doar 40% din maximul istoric atins în noiembrie; ether a scăzut cu o valoare similară.

Prețul principalei acțiuni din industria criptografică, Coinbase, o casă de schimb valutar, este la jumătate față de cel de acum o săptămână, scăzând cu 26% într-o singură zi, după ce a raportat rezultatele și a dezvăluit că depozitele utilizatorilor de pe platforma sa nu sunt neapărat protejate în cazul în care firma dă faliment.

Vânzarea are loc în același timp în care acțiunile din domeniul tehnologiei, obligațiunile cu randament ridicat și alte active riscante s-au prăbușit, deoarece Rezerva Federală a început să majoreze ratele dobânzilor.

O mare parte din tehnologia (și jargonul) cripto-sferei este încă deconcertantă pentru majoritatea oamenilor din finanțele tradiționale. Cu toate acestea, dinamica din ultimele zile poartă amprenta prăbușirilor financiare spectaculoase din trecut.

Ce s-a întâmplat cu stablecoins?

Stablecoins este un tip de criptomonedă care este ancorată la o altă monedă, uneori una convențională precum dolarul. Acestea fac parte din instalațiile sistemului cripto: ele acționează ca o punte între băncile convenționale, unde oamenii folosesc dolari, și lumea „on-blockchain”, unde oamenii folosesc cripto. Tocmai interacțiunea stablecoins cu finanțele tradiționale este cea care a determinat autoritățile de reglementare să se îngrijoreze cu privire la impactul pe care acestea l-ar putea avea asupra stabilității financiare.

Însumate, toate stablecoins, dintre care cele mai mari sunt tether și USD coin, operate de Circle, valorează aproximativ 170 de miliarde de dolari. Terra, un stablecoin mai mic, care avea o capitalizare de piață de 18,7 miliarde de dolari în urmă cu o săptămână, s-a destrămat în ultimele zile. Chiar și fixarea tether a fost sub presiune pe 12 mai. Evenimentele se aseamănă cu crizele de încredere care au precedat fiecare criză bancară.

Fiecare stablecoin are un mecanism de menținere a parității. Cea mai simplă (și cea mai sigură) metodă este de a păstra un dolar într-un cont bancar sau în active lichide și sigure, cum ar fi bonurile de trezorerie, pentru fiecare token stablecoin. Tokenul poate fi tranzacționat liber de cumpărători și vânzători; atunci când un vânzător dorește să se debaraseze de stablecoin-ul său, îl poate vinde pe piața liberă sau îl poate răscumpăra la valoarea sa în dolari de la emitent. Moneda USD utilizează această metodă.

Cazul terra-et-luna

Altele, cum ar fi terra, sunt denumite „stablecoins algoritmice”, deoarece utilizează un proces automatizat pentru a susține fixarea valorii. Dar principala lor trăsătură distinctivă este modul în care sunt susținute.

Terra este susținută de luna, o criptomonedă emisă de aceeași firmă care emite terra. Teoria era că deținătorii de terra ar putea oricând să o răscumpere pentru luna în valoare de un dolar. În urmă cu o săptămână, când luna se tranzacționa la 85 de dolari bucata, asta însemna că un deținător de terra putea să o răscumpere pentru 0,0118 lunas.

Procesul era gestionat de un contract inteligent – linii de cod care execută tranzacții automate – care creau mai mult luna atunci când un deținător de terra dorea să o răscumpere. Dacă, dintr-un motiv oarecare, terra se tranzacționa la mai puțin de 1 dolar, atunci arbitrii interveneau, cumpărau o terra, o răscumpărau pentru luna și o vindeau cu profit.

Acest sistem a funcționat destul de bine atâta timp cât luna avea o anumită valoare de piață. Dar pe 9 mai prețul lunii a început să scadă. Pe 10 mai valora în jur de 30 de dolari. A doua zi a scăzut la mai puțin de 1,50 dolari. În prezent, se tranzacționează la aproximativ 3 cenți.

Pe măsură ce luna a scăzut, oamenii au început să vândă și ei terra – iar arbitrii nu au reușit să intervină pentru a salva cuiul, răscumpărându-și terra pentru luna, ci au stat deoparte. Cursul terra s-a rupt și, până la 11 mai, a coborât până la 30 de cenți, înainte de a reveni la 40 de cenți.

Nu este clar ce se va întâmpla acum cu terra. Valoarea sa de piață a scăzut la 4,5 miliarde de dolari. Se presupune că fondatorii săi au sprijinit-o prin vânzarea unei părți din cei 3,5 miliarde de dolari în valoare de bitcoin pe care îi aveau în rezervă și încearcă să găsească o nouă modalitate de a restabili paritatea.

Vești proaste pentru piața criptomonedelor

Deznodământul său a avut consecințe mai ample. Pe de o parte, ruperea parității a exercitat presiuni asupra altor monede stabile, în special tether, cea mai mare dintre ele, care a scăzut pentru scurt timp la 95 de cenți la 12 mai.

Acest lucru pune în pericol sistemul criptografic în ansamblul său. Percepția că aceste active ar putea să nu fie stabile va descuraja adoptarea pe scară largă și va afecta încrederea în ele.

Poate că, totuși, pentru universul criptografic, este liniștitor faptul că fuga de monede stabile nu a fost nediscriminatorie – la fel ca în trecut, când deponenții fugeau de băncile rele pentru cele bune. Deținătorii au vândut terra și tether, care a fost anterior amendat de procurorul general al New York-ului pentru că a indus în eroare investitorii cu privire la cantitatea și calitatea activelor care susțin stablecoin-ul său.

Dar se pare că au cumpărat token-uri percepute ca fiind de o calitate mai bună, cum ar fi USD coin, care publică rapoarte periodice auditate cu privire la garanția pe care o deține. Problemele cu terra nu au tulburat nici măcar celălalt stablecoin „algoritmic” important, dai.

Cu toate acestea, eșecul sistemului „terra-et-luna” nu vine într-un moment prielnic. Faptul că prăbușirea criptomonedelor a afectat stablecoins – o parte esențială a instalațiilor cripto-financiare – poate fi de rău augur pentru rezistența sistemului în general. Și apar tensiuni în sistemul financiar tradițional.

Furturile de pe piețele bursiere și de obligațiuni i-au determinat pe unii emitenți cu risc să amâne vânzările de datorii planificate, invocând „condițiile de piață” precare. Alții nu au reușit să atragă investitori nici măcar la randamente de două cifre. Era banilor gratis în America a luat sfârșit, iar în toate tipurile de piețe financiare apar fisuri.

The post Lovitură după lovitură pe piața criptomonedelor appeared first on Aleph News.

Previous post Ion Cristoiu: Klaus Iohannis l-a desemnat la ordin pe Putin vinovat de dezastrul României
Next post Un mort și 9 răniți în urma unui accident feroviar în Barcelona