LIVE UPDATE. Ziua 155 de invazie. Ucraina va creşte exporturile de energie electrică pentru UE

 • Arestovici a declarat că Rusia pare să treacă de la ofensivă la o apărare strategică, folosind atacuri tactice în încercarea de a slăbi potenţialul ofensiv al Ucrainei în regiunea industrială crucială din estul Doneţkului.
 • Ucraina a precizat că intenţionează să recucerească oraşul Herson din sudul ţării, care a căzut în mâinile Rusiei în primele zile ale războiului.
 • Preluarea centralei electrice Vuhlehirsk, din estul Ucrainei, care funcţionează pe bază de cărbune şi datează din epoca sovietică, ar fi primul câştig strategic al Moscovei în mai mult de trei săptămâni.

UPDATE ORA 04:00

Fostul preşedinte al Rusiei împarte Ucraina cu Polonia, România şi Ungaria pe Telegram

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a publicat o hartă unde Ucraina se rezumă la teritoriile din jurul capitalei Kiev, iar restul provinciilor sale fac parte din alte ţări.

Pe harta imaginară a lui Medvedev, Ucraina este „împărţită” între Rusia, Polonia, România şi Ungaria. Belarusul, principalul aliat al Moscovei, ar primi nicio regiune.

Tot estul şi sudul Ucrainei ar aparţine Federaţiei Ruse, vestul ar aparţine Poloniei, nordul ar fi împărţit între Rusia şi Polonia, regiunea Uzhgorod ar aparţine Ungariei, Cernăuţi şi Viniţa ar fi ale României, iar Ucraina „s-ar dezvolta” doar din regiunea Kiev.

Potrivit lui Medvedev, această hartă a fost creată de „analişti occidentali”, dar fără să îi numească.

UPDATE ORA 03:00

Moscova schimbă tactica de luptă

Arestovici a declarat că Rusia pare să treacă de la ofensivă la o apărare strategică, folosind atacuri tactice în încercarea de a slăbi potenţialul ofensiv al Ucrainei în regiunea industrială crucială din estul Doneţkului.

„Acest lucru ne-ar plasa într-o poziţie în care nu suntem în măsură să ne eliberăm întregul teritoriu şi să solicităm discuţii”, a spus el.

Ucraina a precizat că intenţionează să recucerească oraşul Herson din sudul ţării, care a căzut în mâinile Rusiei în primele zile ale războiului.

Arestovici a declarat că Rusia trimite, de asemenea, trupe în regiunile Melitopol şi Zaporojie din sud.


Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina îşi va creşte exporturile de electricitate către Uniunea Europeană, în contextul în care blocul se confruntă cu o criză energetică provocată de invazia Rusiei.

Ucraina va creşte exporturile de energie electrică pentru UE

„Ne pregătim să ne creştem exporturile de electricitate către consumatorii din Uniunea Europeană”, a declarat Zelenski în discursul său zilnic către naţiune.

„Exporturile noastre nu numai că ne vor permite să ne creştem veniturile în valută, dar îi vor ajuta şi pe partenerii noştri să reziste presiunii energetice ruseşti”, a spus el după ce Rusia şi-a redus drastic livrările de gaze către Europa.

„Vom face treptat din Ucraina unul dintre garanţii securităţii energetice europene”, a adăugat el.

Atât Rusia cât şi Ucraina revendică controlul asupra unei centrale electrice vitale

Soarta celei de-a doua mari centrale electrice din Ucraina atârna în balanţă după ce forţele susţinute de Rusia au afirmat că au capturat-o intactă, însă Kievul nu a confirmat capturarea acesteia, spunând doar că în apropiere au loc lupte.

Preluarea centralei electrice Vuhlehirsk, din estul Ucrainei, care funcţionează pe bază de cărbune şi datează din epoca sovietică, ar fi primul câştig strategic al Moscovei în mai mult de trei săptămâni.

Rezumatul zilei 154 de război

 • 84% dintre cetăţenii ucraineni sunt împotriva concesiunilor teritoriale
 • Moscova susţine că a distrus un depozit de rachete HIMARS
 • Zelenski acuză Rusia că se foloseşte de creşterea preţurilor la gaze pentru a teroriza Europa
 • Forţele ruseşti au continuat să lovească infrastructura civilă din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, şi regiunea înconjurătoare din nord-estul ţării.
 • Soldaţii ucraineni răniţi vor putea fi trataţi într-un spital militar american din Germania
 • De la începutul războiului din Ucraina, Rusia a pierdut aproape 40.000 de militari, potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski
 • Este puţin probabil ca forţele ruse să ocupe un teritoriu suplimentar semnificativ în Ucraina „înainte de începutul toamnei”, susţine Institute for the Study of War
 • Moscova refuză un tribunal sub egida ONU

The post LIVE UPDATE. Ziua 155 de invazie. Ucraina va creşte exporturile de energie electrică pentru UE appeared first on Aleph News.

Previous post Zelenski spune că Ucraina este gata să exporte cereale, doar că Rusia trebuie să deblocheze Marea Neagră în câteva zile
Next post Kim Jong Un: Coreea de Nord este pregătită pentru orice confruntare militară cu SUA