LIVE UPDATE. Ziua 153 de invazie. Lavrov: Rusia vrea o schimbare de regim în Ucraina. Îi vom ajuta să se elibereze de regimul atipopulist și antiistoric

  • Cel mai înalt diplomat rus, Serghei Lavrov, a declarat că obiectivul principal al Moscovei este de a răsturna guvernul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce barajele de artilerie și loviturile aeriene rusești continuă să lovească orașele din Ucraina.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că Rusia duce un „război deschis al gazelor” împotriva Europei.
  • Ucrainenii susţin că au făcut progrese pe frontul din regiunea Herson.

ORA 05:00

În ultima săptămână, între 18 și 25 aprilie, geniștii Poliției Naționale au cercetat 731 de hectare de teritoriu

În total, de la începutul invaziei la scară largă, au fost îndepărtate 26 de mii de elemente de muniție explozivă.

ORA 04:00

ORA 03:00

Cinci oameni au murit la punctul de control inamic din Vasylivka într-o săptămână, o spune primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, la maratonul televiziunii naționale.

Potrivit acestuia, Vasylivka este singurul punct de trecere, pentru că locuitorii din regiunile Zaporizhzhia, Kherson, Donețk și Lugansk, ocupate temporar, să intre pe teritoriul controlat de Ucraina.

Cu toate acestea, mai mult de 1.200 de mașini stau la coadă la punctul de control rusesc. 5.000 de locuitori din teritoriile ocupate temporar încearcă să plece.

Într-o săptămână, cinci persoane au murit la coadă.

„Sunt lucruri absolut oribile atunci când rasiștii se apropie de oamenii noștri și spun: Dacă vreunul dintre cei grav bolnavi vrea să ridice un miting aici, îl putem împușca chiar acum.”, a spus Fedorov.

Primarul a spus că ocupanții lasă să intre între 20 și 150 de mașini pe zi, dar cererea este mult mai mare, iar coada crește zilnic. În același timp, rușii au răspuns cu cinism la cererea părții ucrainene privind un „coridor verde”, spunând că „nu există oameni dispuși să plece”.

ORA 02:00

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Turcia se aşteaptă ca Kievul şi Moscova să îşi respecte responsabilităţile asumate în cadrul unui acord semnat cu privire la exporturile de cereale ucrainene, relatează Reuters, citat de Mediafax.

Ucraina, Rusia, Naţiunile Unite şi Turcia au semnat vineri acordul care vizează să ofere navelor un pasaj sigur pentru a trece prin trei porturi ucrainene din Marea Neagră, care au fost blocate de Rusia de la invazia sa din 24 februarie.

„Ne aşteptăm ca ei să îşi asume acordurile pe care le-au semnat şi să acţioneze conform responsabilităţilor pe care şi le-au asumat”, a declarat Erdogan într-un interviu. Erdogan a adăugat că „aspectul operaţional” al mecanismului va fi coordonat de la un centru din Istanbul, implicând reprezentanţi ai tuturor părţilor.

ORA 01:00

Zelenski acuză Rusia că duce un „război deschis al gazelor” împotriva unei Europe unite

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că Rusia duce un „război deschis al gazelor” împotriva Europei.

„Chiar şi în ciuda concesiei privind turbina Nord Stream, Rusia nu va relua livrările de gaze către ţările europene, aşa cum este obligată prin contract. Toate acestea sunt făcute de Rusia în mod deliberat pentru a le îngreuna cât mai mult posibil europenilor să se pregătească pentru iarnă”, a declarat Zelenski în discursul său nocturn, potrivit CNN, citat de Mediafax.

„Acesta este un război deschis al gazelor pe care Rusia îl duce împotriva unei Europe unite – exact aşa ar trebui să fie perceput”.

Zelenski a continuat spunând că ultima mişcare a Moscovei face parte dintr-o gamă mai largă de acţiuni despre care a spus că sunt „forme de teroare”.

„Nu le pasă ce se va întâmpla cu oamenii, cum vor suferi – de foame din cauza blocării porturilor sau de frigul iernii şi de sărăcie … Sau de ocupaţie”, a declarat Zelenski. „Acestea sunt doar forme diferite de teroare”.

De asemenea, Guvernul Olaf Scholz a acuzat Rusia că invocă „pretexte” pentru a forţa Occidentul să nu mai susţină militar Ucraina, subliniind că decizia de reducere a fluxului de gaz este „politică”, fără a avea cauze tehnice.

Preşedintele rus Vladimir Putin „practică un joc perfid. Încearcă să slăbească susţinerea puternică pentru Ucraina şi să genereze clivaje în societatea noastră. În acest sens, generează nesiguranţă şi influenţează preţurile”, a declarat, luni seară, Robert Haneck, ministrul german al Economiei, potrivit site-ului Tagesschau.de, citat de Mediafax.

ORA 00:00

„Gazprom a crescut presiunea în sistemul de transport de gaze din Ucraina fără avertisment și a încercat să provoace un accident”, a declarat operatorul sistemului ucrainean de transport de gaze naturale

La 25 iulie, dispecerii operatorului ucrainean GTS au detectat o creștere bruscă a presiunii la gazoductul Urengoy-Pomary-Uzhhorod de la frontiera de stat ruso-ucraineană. Schimbarea presiunii a avut loc fără avertisment din partea Gazprom.

Gas Transmission System Operator of Ukraine (OGTSU) a informat compania rusă Gazprom că nerespectarea obligației de a furniza în timp util informații privind schimbările de comutație și de regim ar putea duce la situații de urgență pe conducta principală.

În 2009, a avut loc un accident la o conductă din Turkmenistan în circumstanțe similare (cauzat de Gazprom).

Obiectivul principal al Moscovei este de a răsturna guvernul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski

Cel mai înalt diplomat rus, Serghei Lavrov, a declarat că obiectivul principal al Moscovei este de a răsturna guvernul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce barajele de artilerie și loviturile aeriene rusești continuă să lovească orașele din Ucraina.

Observația ministrului de externe Serghei Lavrov vine în contextul în care Ucraina încearcă să reia exporturile de cereale din porturile sale de la Marea Neagră, ceea ce ar contribui la reducerea penuriei de alimente la nivel mondial, în cadrul unui nou acord afectat de un atac rusesc asupra portului Odesa în weekend.

Vorbind duminică în fața trimișilor la un summit al Ligii Arabe de la Cairo, Lavrov a declarat că Moscova este hotărâtă să îi ajute pe ucraineni „să se elibereze de povara acestui regim absolut inacceptabil”.

Lavrov a acuzat Kievul și „aliații săi occidentali” că fac propagandă menită să se asigure că Ucraina „devine dușmanul etern al Rusiei”.

„Popoarele rus și ucrainean vor continua să trăiască împreună, vom ajuta cu siguranță poporul ucrainean să scape de acest regim, care este absolut antipopular și antiistoric”, a declarat el.

Comentariile lui Lavrov au contrastat puternic cu linia Kremlinului la începutul războiului, când oficialii ruși au subliniat în mod repetat că nu urmăreau să răstoarne guvernul președintelui Zelenski.

The post LIVE UPDATE. Ziua 153 de invazie. Lavrov: Rusia vrea o schimbare de regim în Ucraina. Îi vom ajuta să se elibereze de regimul atipopulist și antiistoric appeared first on Aleph News.

Previous post Circa patru hectare de pădure au ars în Munții Rodnei, în urma incendiului izbucnit joi
Next post NASA caută soluții ca actul sexual să poată fi făcut în siguranță în spațiu