LIVE UPDATE. Ziua 146 de invazie. Zelenski și alți oficiali ucraineni spun că afluxul de noi arme occidentale înclină balanța pe câmpul de luptă

  • Președintele Zelenski spune că forțele armate ucrainene sunt acum capabile să le provoace „pierderi semnificative” rușilor.
  • Artileria cu rază de acțiune mai mare, cum ar fi sistemul american HIMARS, contribuie la schimbarea câmpului de luptă.
  • Ucraina ar dori mai multe arme în viitor pentru a înclina balanța în favoarea sa, declară secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare.

UPDATE ORA 04:00

Jill Biden o va primi marți după-amiază pe prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, la Casa Albă, potrivit unui comunicat. Cele două femei urmează să discute în privat în timpul unei întâlniri bilaterale programate.

Biden și Zelenska s-au întâlnit pentru prima dată în persoană în luna mai, când Biden a făcut o călătorie în Ucraina. Primele doamne au fost în comunicare înainte de întâlnirea lor, care a fost prima dată când Zelenska a ieșit din ascunzătoare de la începutul invaziei rusești din februarie.

UPDATE ORA 01:00

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan și-a reînnoit luni amenințarea de a „îngheța procesul” de aderare la NATO a Suediei și Finlandei, după ce a acceptat condiționat să dea undă verde candidaturii lor în urma negocierilor cu țările nordice și cu membrii NATO la sfârșitul lunii iunie.

„Am împărtășit aprobarea noastră condiționată cu statele membre pentru începerea procesului de aderare la NATO a Suediei și Finlandei. Aș dori să vă reamintesc încă o dată că vom îngheța procesul dacă nu vor face pașii necesari pentru a îndeplini condițiile noastre”, a declarat Erdoğan luni, după o ședință de guvern.

„Vedem că Suedia nu oferă o imagine bună în această privință”, a adăugat el, fără a-și explica comentariile.

Turcia a declarat la sfârșitul lunii iunie că a semnat un memorandum trilateral cu Finlanda și Suedia care sprijină candidaturile lor la aderarea la NATO, care necesită ratificarea de către parlamentele și legislativele tuturor celor 30 de state membre.

Ankara a declarat că Helsinki și Stockholm au fost de acord să nu ofere sprijin Unităților de protecție a poporului kurd, cunoscute și sub numele de YPG, pe care Turcia le consideră o organizație teroristă, potrivit președinției turce.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele Zelenski spune că forțele armate ucrainene sunt acum capabile să le provoace „pierderi semnificative” rușilor – iar alți oficiali ucraineni au declarat că afluxul de arme occidentale schimbă echilibrul câmpului de luptă.

În mesajul său video zilnic, Zelenski a declarat că forțele armate sunt „capabile să le provoace ocupanților pierderi logistice semnificative. Este din ce în ce mai dificil pentru armata rusă să mențină poziții pe teritoriul capturat. Pas cu pas, avansăm, întrerupem aprovizionarea ocupanților și identificăm și neutralizăm colaboratorii.”

Valerii Zaluzhnii, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, a declarat că „sosirea la timp” a artileriei cu rază de acțiune mai mare, cum ar fi sistemul american HIMARS, contribuie la schimbarea câmpului de luptă.

„Am reușit să stabilizăm situația. Este complexă, intensă, dar complet controlată. Un factor important care contribuie la menținerea liniilor și pozițiilor noastre defensive este sosirea la timp a sistemului M142 HIMARS, care efectuează lovituri chirurgicale asupra posturilor de control inamice, a depozitelor de muniție și de combustibil”, a declarat Zaluzhnii.

CNN a identificat aproape douăzeci de lovituri cu mult în spatele liniilor rusești, în regiunile Donețk, Luhansk, Nicoalev și Kherson, până acum în această lună – unele dintre ele provocând explozii mari și detonări multiple. Zaluzhnii a declarat că i-a mulțumit generalului Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit din SUA, pentru ajutorul SUA și al aliaților săi „în lupta pentru libertate”.

Separat, Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, a declarat pentru televiziunea ucraineană că „astăzi, avem într-adevăr o situație complet diferită față de cea de acum o lună. Acum, datorită faptului că primim suficiente arme de la partenerii noștri, am stabilit o anumită paritate în anumite poziții”.

Danilov a declarat că Ucraina ar dori mai multe arme în viitor pentru a înclina balanța în favoarea sa „astfel încât să avem cât mai multe capacități pentru a pune capăt acestui război cât mai curând posibil”. Vorbind despre situația din Donbas, Serhiy Hayday, șeful administrației militare regionale din Luhansk, a declarat luni că „armele occidentale nu funcționează la 100%, ci la 200%, deoarece depozitele [rusești] sunt aruncate în aer. Posturile de comandă sunt, de asemenea, aruncate în aer.”

The post LIVE UPDATE. Ziua 146 de invazie. Zelenski și alți oficiali ucraineni spun că afluxul de noi arme occidentale înclină balanța pe câmpul de luptă appeared first on Aleph News.

Previous post Iranul afirmă că SUA încearcă să provoace tensiuni în Orientul Mijlociu prin răspândirea iranofobiei
Next post VIDEO Munții Bucegi au răsunat cu muzica lui Paganini, cântată la o vioară Stradivarius