LIVE UPDATE. Ziua 120 de invazie. Zelenski: „Steagurile ucrainene și europene vor flutura împreună și atunci când vom reconstrui statul nostru după acest război”

  • Consiliul European a decis joi acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova.
  • Preşedintele Volodimir Zelenski spune că decizia liderilor europeni de a acorda Ucrainei statutul de candidat la UE este „unică şi istorică”.
  • Statele Unite oferă o asistență suplimentară de 450 de milioane de dolari pentru securitate, inclusiv mai multe sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune pe care Ucraina le-a cerut.

ORA 04:00

Ursula von der Leyen avertizează Ucraina şi Moldova că „trebuie să își facă temele” înainte de a trece la următoarea etapă a procesului de aderare

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că ţările candidate la Uniunea Europeană au „teme de făcut” înainte de următoarea etapă a procesului de aderare.

Vorbind în timpul unei scurte conferinţe de presă alături de preşedintele francez Emmanuel Macron şi de preşedintele Consiliului European Charles Michel, în urma deciziei UE de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţară candidată la UE, ea a declarat că „toate ţările trebuie să îşi facă temele înainte de a trece la următoarea etapă a procesului de aderare, dar sunt convinsă că toate vor acţiona cât mai rapid şi vor lucra cât mai mult posibil pentru a pune în aplicare reformele necesare”, potrivit CNN.

Ea a adăugat că decizia de astăzi întăreşte Ucraina şi Republica Moldova, plus Georgia, căreia UE este pregătită să îi acorde statutul de candidat după ce vor fi abordate priorităţile restante, „în faţa agresiunii ruseşti şi întăreşte Uniunea Europeană, deoarece arată încă o dată lumii că Uniunea Europeană este unită şi puternică în faţa ameninţărilor externe”.

„Este un mesaj foarte puternic care este transmis. Un mesaj de unitate, de determinare în termeni politici”, a adăugat Charles Michel.

ORA 03:00

Spania va plăti două miliarde de euro pentru 20 de avioane de luptă Eurofighter

Premierul Pedro Sanchez spune că va crește cheltuielile pentru apărare în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei.

Avioanele vor înlocui avioanele de luptă F-18 Hornet învechite ale Spaniei, amplasate la baza aeriană Gando din Insulele Canare și se vor alătura celor două escadrile de avioane Typhoon.

Airbus a precizat că acordul a fost aprobat de precedentul Consiliu de Miniștri spaniol în decembrie 2021.

Acordul este cea mai recentă achiziție majoră de apărare din Europa, după ce Germania a declarat în martie că va cumpăra avioane de luptă americane F-35.

De asemenea, în martie, Sanchez s-a angajat să crească bugetul militar anual al Spaniei la 2%.

În regiunea Donețk, rușii au ucis șase civili, iar cinci sunt răniți.

„Acum este imposibil de stabilit numărul exact al victimelor din Mariupol și Volnovas”, a declarat șeful administrației regionale de stat din Donețk.

ORA 02:00

Primirea Rusiei la summitul Brics arată o ruptură cu Occidentul

Președintele rus, Vladimir Putin, a fost primit joi la un summit virtual cu președinții Chinei, Indiei, Braziliei și Africii de Sud, ceea ce a reamintit în mod clar limitele eforturilor SUA de a ostraciza Moscova.

Summitul națiunilor Brics, găzduit virtual de președintele chinez Xi Jinping, i-a oferit lui Putin cea mai importantă scenă internațională în cele patru luni de când forțele sale au invadat Ucraina, iar acesta a folosit-o pentru a denunța sancțiunile economice și pentru a face apel la unitate între economiile în curs de dezvoltare, un apel reluat de Xi.

Prezența lui Putin a demonstrat importanța strategică a Rusiei pentru colțuri disparate ale lumii și apetitul limitat al unor națiuni pivotale de a se alătura boicoturilor comerciale occidentale.

Gruparea Brics reprezintă patru dintre cele mai populate zece țări din lume, precum și patru dintre cele mai mari 15 economii.

„Desfășurarea summitului Brics cu Rusia inclusă este un indiciu că președintele Putin nu este un paria pentru toată lumea„, a declarat Manjari Chatterjee Miller, cercetător senior la Council on Foreign Relation din New York.

ORA 01:00

Ungaria vrea ca UE să nu mai adauge sancţiuni Rusiei

Uniunea Europeană ar trebui să înceteze să mai adauge sancţiuni Rusiei pentru invazia sa în Ucraina şi, în schimb, să facă presiuni pentru o încetare a focului şi începerea negocierilor, a declarat joi un consilier de rang înalt al premierului ungar Viktor Orban.

Vorbind în marja unui summit al liderilor UE care a acordat Ucrainei statutul de candidat pentru a deveni membru al UE, consilierul a declarat că dacă UE adoptă mai multe sancţiuni, cu atât mai mult afectează blocul, în timp ce Rusia supravieţuieşte.

„La sfârşitul zilei, Europa va fi de partea perdantă a acestui război din cauza problemelor economice. Recomandarea noastră ar fi să oprim procesul de sancţionare”, a declarat Balazs Orban, care nu are legătură cu premierul, într-un interviu acordat Reuters.

Ungaria este una dintre cele mai pro-ruse ţări din UE, puternic dependentă de gazul şi petrolul rusesc. Rusia construieşte, de asemenea, un reactor nuclear pentru Ungaria.

Budapesta a blocat ultimul pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, care includea o interdicţie a importurilor de petrol rusesc, până când a negociat o excepţie pentru ea însăşi.

La rândul său, Orban a declarat că UE ar trebui să îşi schimbe tactica.

„Am ajuns la un punct în care ne dăm seama că am urmat strategia timp de patru luni, avem unele realizări, dar dacă se continuă aşa, conform unei gândiri rezonabile, se va sfârşi într-un mod rău pentru Europa. Aşa că trebuie să ne gândim la ceva. Negocieri, încetarea focului, pace. Diplomaţie. Aceasta este soluţia noastră”, a spus Orban.

ORA 00:00

Un nou pachet de ajutor militar de 450 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv sisteme de rachete HIMARS

Statele Unite oferă o asistență suplimentară de 450 de milioane de dolari pentru securitate, inclusiv mai multe sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune pe care Ucraina le-a cerut.

Pentagonul spune că include patru sisteme suplimentare de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), 18 nave de patrulare de coastă și fluviale și mii de cartușe.

John Kirby, coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică, a declarat că Washingtonul colaborează îndeaproape cu Kievul pentru a identifica ce tipuri de arme ar putea satisface cel mai bine nevoile sale în fiecare pachet.

„Motivul pentru care procedăm astfel este pentru a putea păstra relevanța față de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă”, a declarat el joi.

Zelenski salută decizia Consiliului European de a acorda Ucrainei statutul de candidat la aderarea UE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că salută decizia Consiliului European de a acorda Ucrainei statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Zelensky a spus că este „un moment unic şi istoric” în relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Ucraina.

El a remarcat că, deși Ucraina nu a făcut parte din UE, probabil că a avut cele mai multe steaguri UE dintre toate națiunile.

„Acestea se aflau în mâinile poporului nostru în timpul revoluțiilor”, a spus el.

„Au fost în mâinile poporului nostru în tranșeele din 2014.”

„Cred că steagul Uniunii Europene se va afla în fiecare oraș ucrainean pe care încă nu l-am eliberat de sub ocupația Federației Ruse.”

„Steagurile ucrainene și europene vor fi împreună și atunci când vom reconstrui împreună statul nostru după acest război”.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a transmis, de asemenea, pe Twitter că „Ucraina va învinge, Europa va învinge”.

„Ziua de astăzi marchează începutul unei lungi călătorii pe care o vom parcurge împreună. Poporul ucrainean aparţine familiei europene. Viitorul Ucrainei este alături de UE. Stăm împreună pentru pace”, a spus Dmytro Kuleba.

The post LIVE UPDATE. Ziua 120 de invazie. Zelenski: „Steagurile ucrainene și europene vor flutura împreună și atunci când vom reconstrui statul nostru după acest război” appeared first on Aleph News.

Previous post Meta și Microsoft se asociază pentru a defini viitorul metaversului. Apple și Google se retrag
Next post Ministerul Turismului vrea să claseze România în rândul destinațiilor din Europa. Apelează la influenceri ca să atragă turiștii străini