LIVE UPDATE. 88 de zile de invazie. Rusia are acum o nouă țintă și se pregătește pentru o ofensivă în Severodonetsk

  • Azi sunt 88 de zile de când Ucraina luptă. Rusia are acum o nouă țintă- Sud-estul Ucrainei și se pregătește pentru o ofensivă în Severodonetsk.
  • Zeci de mii de familii din Ucraina trăiesc, drama războiului și a despărțirii. Unii au fugit, alții au decis să rămână.
  • În timp ce războiul continuă, ucraineii rămași în Herson îi îndeamnă pe ceilalți să fugă și să lase totul în urmă pentru acolo nu mai au nici un viitor.

UPDATE ORA 05:00

Zelenski: ,,Am avut o conversație telefonică cu Mario Draghi la inițiativa lui. S-a vorbit despre cooperarea defensivă, necesitatea accelerării celui de-al 6-lea pachet de sancțiuni și deblocarea porturilor ucrainene. Mulțumim pentru sprijinul necondiționat acordat Ucrainei pe drumul către UE” .


Președintele polonez Duda e în Ucraina pentru a se adresa parlamentului ucrainean.

Președintele Andrzej Duda a sosit în Ucraina pe 21 mai și va deveni primul șef al unui stat străin care va ține un discurs în fața Radei Supreme a Ucrainei de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei.


Ministrul rus al transporturilor: Sancțiunile occidentale au dus la probleme serioase cu logistica în Rusia.

Ministrul Transporturilor, Vitali Savelyev, a declarat jurnaliştilor pe 21 mai că sancţiunile occidentale au forţat Rusia „să caute noi coridoare logistice”, a informat presa rusă Meduza.
Rusia se va baza acum mai mult pe coridorul de transport nord-sud pentru a transporta marfa, a spus Saveliev.

UPDATE ORA 04:00

Un embargo petrolier împotriva Rusiei fără Ungaria vrea să fie introdus în Parlamentul European

Vicepreședintele Parlamentului European, Katharina Barley, a cerut o astfel de decizie, relatează Deutsche Welle.

De asemenea, ea a remarcat că Budapesta ,,duce UE de nas„.

Reamintim că adoptarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei a fost ,,înghețat” din cauza țărilor care depind de aprovizionarea cu petrol a Rusiei.

UE le-a oferit o amânare pentru a găsi noi furnizori, dar pentru Ungaria această ofertă s-a dovedit a fi dezavantajoasă și în schimb cere 15-18 miliarde de euro de la UE.


Ucraina va fi subiect de discutie la Forumul Economic Mondial de la Davos

Aproximativ 50 de lideri mondiali vor participa la eveniment, potrivit presei elvețiene. Forumul va avea loc în perioada 22-26 mai.

UPDATE ORA 03:00

Primele ore ale dimineții de duminică, în Ucraina:

Rusia interzice intrarea în țară a peste 900 de americani, inclusiv președintele Biden și secretarul Blinken. Pe listă au fost incluși senatorul John McCain și directorul adjunct al Agenției de Informații pentru Apărare, Melissa Drisko, ambii decedați în 2018, precum și Mike Pompeo, fost secretar de stat sub președintele Donald Trump.

Rușii au distrus podul Pavlograd dintre Severodonetsk și Lysychansk, potrivit Serhiy Hayday, șeful administrației militare regionale, într-o postare pe pagina sa Telegram sâmbătă.

UPDATE ORA 02:00

Zelenski a spus în discursul său de noapte de sâmbătă că „situația din Donbas este extrem de dificilă”, deoarece armata rusă a escaladat atacurile asupra Sloviansk și Severodonețk în ultimele zile.

,,Forțele armate ale Ucrainei descurajează această ofensivă. Fiecare zi în care apărătorii noștri o iau din aceste planuri ofensive ale Rusiei, perturbându-le, este o contribuție concretă la apropierea zilei principale. Ziua dorită pe care o așteptăm cu toții cu nerăbdare: Ziua Victoriei”, a spus Zelenski.

„Nici o lovitură rusească; nici cu rachete în regiunea Rivne, nici cu artilerie în regiunea Harkov sau Sumy, nici cu toate armele posibile din Donbas, nu vor da Rusiei vreun rezultat”, a adăugat Zelenski.

UPDATE ORA 01:00

Zelenski a declarat că peste 1.000 de instituții de învățământ au fost distruse de armata rusă de la începutul războiului.

Armata Rusă a distrus 1.873 de instituții de învățământ. Aceasta este o scară colosală de pierderi”, a spus Zelensky în discursul său de noapte de sâmbătă.

Cifra include școli primare, universități, grădinițe și alte institute afectate de bombardamentele rusești de la începutul războiului în februarie anul trecut.


O lovitură cu rachete rusești asupra Lozova, Harkov, vineri, a afectat peste o mie de apartamente și unsprezece instituții de învățământ, potrivit primarului Serhiy Zelensky într-o declarație video postată sâmbătă pe Telegram.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Soldații ucraineni încearcă să-i evacueze pe civilii din Cernobaivka. În Lozova, cel puţin opt persoane, printre care un copil, au fost rănite.

Azi sunt 88 de zile de când Ucraina luptă. Rusia are acum o nouă țintă- Sud-estul Ucrainei și se pregătește pentru o ofensivă în Severodonetsk. O spune Institutului American pentru Cercetări de Război, care subliniază că soldații ruși sunt trimiși la moarte sigură.

,,Se pare că acești tineri erau un fel de club de sinucideri. Sau comandanților lor nu le păsa de ei. Este ciudat. Pur și simplu i-au trimis să moară. Și au urmat ordinele stupide de la comandanții lor” spune Yuri Lelvyavskii, soldat ucrainean.

Zeci de mii de familii din Ucraina trăiesc, drama războiului și a despărțirii. Unii au fugit, alții au decis să rămână. Acesta e și exemplu unui bătrân din Cerno-baivka, care nu vrea să-și părăsească casa.

În aceeași zi, cel puţin opt persoane, printre care un copil, au fost rănite într-un atac cu rachete asupra unui centru cultural din Lozova, în estul Ucrainei.

Trupele rusești au recâștigat o parte din pozițiile ocupate de contra-atacul ucrainean la nord de Harkov.
Cu toate că au câștigat teren, ei nu se opresc.

,,Acum toată lumea știe de unde vin ei și cine sunt. Ei sunt barbari și toată lumea știe pe cine trebuie să distrugem„, spune un soldat ucrainean.

Propaganda rusă pare de neoprit. Unii rezidenți cred că Ucraina își sabotează țara, iar Putin este adevăratul erou. Oleski Kovalyoveste rezident ,,Aici sunt bombe ucrainene, nu rusești. Crezi că ucrainenii au bombardat asta? ” Da.

În timp ce războiul continuă, ucraineii rămași în Herson îi îndeamnă pe ceilalți să fugă și să lase totul în urmă pentru acolo nu mai au nici un viitor. Aproximativ jumătate din populație a părăsit deja regiunea.

Unii au fost motivați de sărăcie sau lipsa locurilor de muncă, alții de ceea ce văd că fac rușii în regiune.

,,Plecați dacă puteti, nu asteptați să se întâmple ceva familiei voastre, nu aveți nevoie de așa ceva, căutați o viață mai bună, nu așteptați, strângeți-vă hainele și plecați cu familia, aveți grijă de copii, importantă este viața, nu vă legați de obiecte prețioase, mașini și apartamente, luați și plecați acolo unde e liniște și pace. „

The post LIVE UPDATE. 88 de zile de invazie. Rusia are acum o nouă țintă și se pregătește pentru o ofensivă în Severodonetsk appeared first on Aleph News.

Previous post VIDEO. O școală de muzică din Donețk a fost bombardată
Next post Concurs internațional de frumusețe canină la Cluj