LIVE UPDATE. 381 de zile de invazie rusă. Bakhmut devine un război în cadrul unui război: Rusia îi încredințează totul lui Wagner, iar Ucraina vrea să asigure sosirea ajutorului

  • Bakhmut este acum în centrul atenției și pare să se afle într-un impas, deși balanța începe să se deplaseze de partea Moscovei.
  • Rusia vrea să cucerească întregul oraș, unde au mai rămas mai puțin de 4.000 de oameni.
  • Cotidianul ucrainean Ukrainska Pravda a relatat vineri că surse militare au confirmat retragerea armatei ucrainene din partea de est a râului în urmă cu câteva zile.

Invazia Rusiei în Ucraina a fost un mic război într-unul mare. Astfel, Bakhmut este acum în centrul atenției și pare să se afle într-un impas, deși balanța începe să se deplaseze de partea Moscovei. Kievul nu vrea să renunțe, deoarece, deși se vorbește doar de simbolism, vede regiunea ca fiind importantă din punct de vedere strategic pentru ceea ce s-ar putea întâmpla în viitor. Cu toate acestea, Rusia are avantaj după ce a preluat controlul asupra părții de est a orașului, în timp ce forțele ucrainene își consolidează pozițiile din vest pentru a apăra liniile logistice vitale pentru supraviețuirea lor pe câmpul de luptă.

Rusia vrea să cucerească întregul oraș, unde au mai rămas mai puțin de 4.000 de oameni, înainte ca Ucraina să lanseze contraofensiva în primăvară, care ar putea începe peste două luni dacă Kievul va primi la timp mai multe muniții și rachete cu rază mai lungă de acțiune din partea Occidentului, a declarat consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak pentru ziarul La Stampa. Trupele ucrainene sunt încercuite dinspre est, nord și sud, deși mercenarii Grupului Wagner nu au ajuns încă în centrul Bakhmut, pentru care ar trebui să traverseze râul Bakhmutka dinspre est.

Rusia a considerat că această direcție a frontului este sub control încă din data de 8 luna trecută, lucru confirmat de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) pe baza imaginilor geolocalizate. Cotidianul ucrainean Ukrainska Pravda a relatat vineri că surse militare au confirmat retragerea armatei ucrainene din partea de est a râului în urmă cu câteva zile.

În acest scenariu, Statele Unite vorbesc chiar de o pauză tactică în bătălie pentru ca ambele părți să se reînarmeze. Pe de o parte, Moscova pune totul pe seama modului în care grupul Wagner se comportă. Dar mercenarii cer doar muniție, în timp ce Ucraina se străduiește să se asigure că tancurile promise de Occident, care ar putea ajunge pe teren în câteva săptămâni, ajung în zonă. Guvernul lui Volodimir Zelenski speră, de asemenea, să profite de ciocnirile tot mai clare ale mercenarilor cu Kremlinul.

În absența unei mișcări care să încerce să ajungă în centru, se pare că membrii lui Wagner de pe teren se concentrează asupra nord-vestului Bakhmutului. Liderul lor a afirmat joi că a capturat Dubovo-Vasylivka, la șase kilometri nord-vest de Bakhmut, deși Ministerul rus al Apărării nu a confirmat încă acest lucru, iar Statul Major General ucrainean a afirmat vineri, în declarația sa de război de dimineață, că forțele au respins atacurile rusești asupra satului.

Capturarea probabilă a orașului Dubovo-Vasylivka corespunde cu ritmul potențial crescut al operațiunilor ofensive rusești la nord-vest de Bakhmut în ultimele zile”, a declarat vineri ISW. Statul Major ucrainean a afirmat cu o zi înainte că forțele rusești au efectuat cel puțin 30% din atacurile lor în nord-vest, creând o nouă amenințare pentru trupele ucrainene, care pot ataca de acolo, prin Bohdanivka, în localitatea vecină Chasiv Yar, mai la sud-vest, care este strategică pentru apărarea Bakhmutului.

Acest oraș, situat la câțiva kilometri vest de Bakhmut și care avea o populație de 15.000 de cetățeni înainte de război, din care au mai rămas abia 1.500, este situat la o altitudine mare și le servește soldaților ucraineni nu numai pentru a se odihni și a se regrupa, ci și pentru a aproviziona trupele de pe front, servind astfel drept punct de plecare pentru importante linii logistice și de comunicații.

The post LIVE UPDATE. 381 de zile de invazie rusă. Bakhmut devine un război în cadrul unui război: Rusia îi încredințează totul lui Wagner, iar Ucraina vrea să asigure sosirea ajutorului appeared first on Aleph News.

Previous post Secretul slăbirii cu cafea: Descoperă cum poți folosi cafeaua pentru a pierde în greutate
Next post MAE anunţă că trei români au fost răniţi, unul este în stare gravă în accidentul din Ungaria