LIVE UPDATE. 266 de zile de invazie. Polonia a confirmat oficial că o rachetă rusescă a lovit teritoriul său / Varșovia va cere activarea articolului 4 din tratatul NATO

  • Polonia a anunţat oficial miercuri dimineaţă că o rachetă de fabricaţie rusească a căzut în partea de est a ţării, ucigând două persoane într-o explozie care a marcat primul moment de la invazia Ucrainei când arme ruseşti au căzut într-o ţară NATO.
  • Oficialii din Estonia, Letonia și Lituania au anunțat că țările lor sunt solidare cu Polonia, după veștile privind căderea unor rachete pe teritoriul acestei țări.
  • Premierul polonez Mateusz Morawiecki a convocat o reuniune extraordinară a Comitetului pentru Securitate Națională și Apărare, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului, Piotr Muller, pe Twitter.

UPDATE

Polonia a anunţat oficial miercuri dimineaţă că o rachetă de fabricaţie rusească a căzut în partea de est a ţării, ucigând două persoane într-o explozie care a marcat primul moment de la invazia Ucrainei când arme ruseşti au căzut într-o ţară NATO.

Polonia a anunţat oficial miercuri dimineaţă că o rachetă de fabricaţie rusească a căzut în partea de est a ţării, ucigând două persoane într-o explozie care a marcat primul moment de la invazia Ucrainei când arme ruseşti au căzut într-o ţară NATO.

Preşedintele ucrainean Zelenski a denunţat lovitura ca fiind „o escaladare foarte semnificativă” a războiului.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că guvernul investighează şi îşi sporeşte gradul de pregătire militară.

O declaraţie a Ministerului polonez de Externe a identificat racheta ca fiind fabricată în Rusia. Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat o reuniune de urgenţă a trimişilor alianţei pentru a discuta despre evenimentele din apropierea graniţei ucrainene din Polonia.

Declaraţia Poloniei nu a abordat circumstanţele atacului, inclusiv dacă ar fi putut fi vorba de o eroare de ţintire sau dacă racheta ar fi putut fi deviată de la curs de către apărarea antirachetă ucraineană.

„Toţi aliaţii cu care m-am consultat m-au asigurat de sprijinul lor, respectând inclusiv art 5 din Tratatul NATO. Ambasadorul nostru va participa mâine la Consiliu şi va solicita activarea articolului 4 din Tratatul NATO. NATO este în alertă. Am întărit pregătirea forţelor armate poloneze, inclusiv a apărării aeriene. Avioanele noastre vor fi sprijinite de avioane ale aliaţilor. Acţionăm calm şi prudent. Investigaţiile sunt în curs”, a declarat preşedintele Poloniei.

Statele Baltice

Oficialii din Estonia, Letonia și Lituania au anunțat că țările lor sunt solidare cu Polonia, după veștile privind căderea unor rachete pe teritoriul acestei țări, scrie The Guardian.

Oficialii din statele baltice au reacționat rapid după veștile privind căderea unor rachete pe teritoriul Poloniei.

Ultimele știri din Polonia sunt foarte îngrijorătoare. Ne consultăm îndeaproape cu Polonia și cu alți aliați. Estonia este pregătită să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO. Suntem pe deplin solidari cu aliatul nostru apropiat Polonia” , a anunțat, într-un mesaj pe Twitter, Ministerul de Externe din Estonia.

Condoleanțe fraților noștri polonezi de arme. Regimul criminal rusesc a lansat rachete care nu vizează doar civili ucraineni, ci au aterizat și pe teritoriul NATO al Poloniei. Letonia este alături de prietenii polonezi și condamnă această crimă” , a scris ministrul leton al Apărării Artis Pabriks.

Președintele lituanian Gitanas Nausėda a postat și el pe Twitter un mesaj.

Vești îngrijorătoare din Polonia în această seară despre cel puțin două explozii. Menținem un contact strâns cu prietenii noștri polonezi. Lituania este puternic solidară cu Polonia. Fiecare centimetru din teritoriul NATO trebuie apărat!” , a spus oficialul.

Presa poloneză a anunțat moartea a două persoane în orașul Przewodow în urma impactului a două posibile rachete rătăcite a căror sursă este neclară. Incidentul a fost anunțat la puțin timp după un atac masiv cu rachete executat de Rusia asupra Ucrainei.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a convocat o reuniune extraordinară a Comitetului pentru Securitate Națională și Apărare, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului, Piotr Muller, pe Twitter. Muller nu a dat detalii despre motivul ședinței „de criză” și a precizat că va oferi informații după reuniune.

Un oficial american a declarat pentru agenția de presă AP că două rachete rusești au lovit Polonia, dar Pentagonul nu a confirmat oficial informația. Ministerul rus al Apărării a declarat luni că relatările presei poloneze și ale oficialilor cu privire la căderea unor rachete „rusești” în zona orașului Przewoduv reprezintă o provocare deliberată cu scopul de a escalada situația.

The post LIVE UPDATE. 266 de zile de invazie. Polonia a confirmat oficial că o rachetă rusescă a lovit teritoriul său / Varșovia va cere activarea articolului 4 din tratatul NATO appeared first on Aleph News.

Previous post Iohannis, despre căderea rachetelor rusești în Polonia
Next post Senzația crescută de foame și sete poate fi primul semn că ai diabet, spun medicii