LIVE UPDATE. 201 zile de invazie rusă. Părţi importante din estul Ucrainei, afectate de întreruperi de curent

  • În ultimele 24 de ore Rusia a lansat 16 rachete și 34 de atacuri aeriene asupra obiectivelor militare și civile din Ucraina.
  • De la începutul invaziei din Ucraina și până pe 11 septembrie, agresiunea militară a Rusiei a provocat Ucrainei daune de peste 340 de miliarde de dolari, afirmă prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal.
  • Aeroportul din Lviv ar putea fi primul din Ucraina care-și reia activitatea, însă numai după ce vor exista garanțiile de securitate necesare, afirmă ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.

UPDATE ORA 07.00

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat astăzi că Rusia nu renunță la discuțiile cu Ucraina, dar că o nouă amânare din partea Kievului va complica posibilitatea de a ajunge la un acord cu Moscova. Ministrul rus de externe a citat declarațiile Kievului potrivit cărora discuțiile ar putea avea loc doar după victoria Ucrainei, când Rusia va părăsi teritoriile ucrainene”. Lavrov a concluzionat că, dacă aceasta este alegerea Ucrainei, Rusia știe cum să își atingă obiectivele cu operațiunea sa militară specială”.

UPDATE ORA 06.00

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, a criticat performanța armatei ruse după pierderea în weekend a orașului Izium, un centru critic de aprovizionare din provincia ucraineană Harkov (est).

Într-un mesaj vocal de 11 minute postat sâmbătă pe aplicația de mesagerie Telegram, el a recunoscut că campania nu a decurs conform planului.

UPDATE ORA 05.00

Războiul pare să intre într-o nouă fază după ce Ucraina a dat o lovitură puternică controlului Rusiei asupra unor părți din estul țării printr-o ofensivă rapidă, în urma căreia trupele ucrainene au intrat în orașul strategic Izium după cinci luni de ocupație.

Forțele rusești au fost nevoite să părăsească orașul strategic din est la doar cinci zile după ce trupele ucrainene au început o nouă ofensivă spre est, prin regiunea Harkov.

UPDATE ORA 04.00

Naționaliștii ruși i-au cerut duminică, cu furie, președintelui Vladimir Putin să facă schimbări imediate pentru a asigura victoria finală în războiul din Ucraina, la o zi după ce Moscova a fost forțată să își abandoneze principalul bastion din nord-estul Ucrainei.

Căderea rapidă a orașului Izium din provincia Harkov a fost cea mai gravă înfrângere militară a Rusiei de când trupele sale au fost forțate să se retragă din capitala ucraineană Kiev în martie.

În timp ce forțele rusești au abandonat sâmbătă oraș după oraș, Putin inaugura cea mai mare roată mare din Europa într-un parc din Moscova, în timp ce focurile de artificii au luminat cerul deasupra Pieței Roșii pentru a sărbători fondarea orașului în 1147.

UPDATE ORA 03.00

Mai multe zone din al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, în estul țării, se confruntă cu o pană de curent în urma unei lovituri rusești, a anunțat duminică primăria orașului.

În urma unei lovituri asupra unei instalații de infrastructură din Harkov, curentul a fost întrerupt în multe zone ale orașului. Din același motiv, nu există apă în aceleași zone – pompele nu funcționează”, a declarat primarul Ihor Terekhov prin intermediul Telegram.

UPDATE ORA 02.00

Președintele francez Emmanuel Macron și-a reiterat cererea de încetare a focului în Ucraina și de retragere a Rusiei de la centrala nucleară Zaporojie în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele rus Vladimir Putin, a anunțat duminică Palatul Elysee.

Macron a condamnat continuarea operațiunilor militare rusești în Ucraina și și-a reiterat cererea ca acestea să înceteze cât mai curând posibil, să înceapă negocierile și să fie restabilită suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a precizat biroul său într-un comunicat.

UPDATE ORA 01.00

Într-un comunicat difuzat duminică, statul major al armatei ucrainene a precizat că forțele ruse au abandonat orașul Svatove din regiunea Luhansk, un oraș care până sâmbătă se afla încă la 40 de kilometri dincolo de linia frontului cunoscută a avansului ucrainean.

Svatove a fost un nod important pe rutele rusești de realimentare a liniilor de front mai la sud – de-a lungul granițelor regiunilor Donețk și Luhansk.

Ocupanții au abandonat Svatove în regiunea Luhansk”, a declarat biroul Statului Major General într-o postare pe Facebook. Au plecat în grabă cu patru camioane Kamaz, douăzeci de Tigr AV (vehicule blindate) și au furat peste 20 de mașini ale locuitorilor locali”.

Știre inițială

Părţi importante din estul Ucrainei erau afectate duminică seara de întreruperi de curent, au anunţat responsabili ucraineni, potrivit Reuters.

Responsabili ucraineni din Harkov (nord-est), al doilea oraş din ţară, şi din regiunile Doneţk şi Sumî (est) au difuzat pe reţelele sociale comunicate în care informează despre astfel de întreruperi.

The post LIVE UPDATE. 201 zile de invazie rusă. Părţi importante din estul Ucrainei, afectate de întreruperi de curent appeared first on Aleph News.

Previous post Incendiu la un depozit din Pantelimon. 10 autospeciale de pompieri intervin
Next post Meghan Markle pune pe pauză podcastul Archetypes pe Spotify în semn de respect după moartea Reginei