LIVE UPDATE. 108 zile de invazie rusă. Treizeci și șapte de mii de femei sunt în armata ucraineană și peste 1.000 de femei au devenit comandanți

  • Moscova și-a anunțat vineri retragerea din Organizația Mondială a Turismului a ONU.
  • O înregistrare video cu unul dintre numeroasele cimitire comune din Ucraina a apărut online.
  • Rusia a demolat 1.300 de clădiri înalte din orașul Mariupol fără a îndepărta cadavrele locuitorilor.

UPDATE ORA 4:00

Organismul mondial de supraveghere a armelor chimice spune că urmărește îndeaproape Ucraina de la invazia Rusiei, monitorizând „amenințările de utilizare a substanțelor chimice toxice ca arme”. Șeful Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice, Fernando Arias, s-a întâlnit cu președintele parlamentului ucrainean, Ruslan Ștefănescuk, pentru a discuta despre „punerea în aplicare a convenției privind armele chimice”, a anunțat vineri organizația cu sediul la Haga.


Rusia a demolat 1.300 de clădiri înalte din orașul Mariupol fără a îndepărta cadavrele locuitorilor, potrivit lui Vadym Boichenko, primarul orașului Mariupol. El a declarat că holera și alte boli mortale ar putea ucide mii de oameni în orașul din sudul Ucrainei, deoarece cadavrele zac necolectate și vara aduce vreme mai caldă.


Forțele ucrainene și-au menținut pozițiile în lupte intense de stradă și sub bombardamente de zi și de noapte în Sievierodonetsk, au declarat oficialii. Aceasta a avut loc pe fondul apelurilor ucrainene pentru mai mult ajutor din partea Occidentului, în timp ce Rusia face presiuni pentru a controla orașul-cheie de pe linia frontului din regiunea Donbas din estul Ucrainei.


Rusia a catalogat drept „agent străin” o organizație neguvernamentală care luptă pentru anchete privind acuzațiile de tortură. Vineri, ministerul rus al justiției și-a actualizat lista de pe site-ul său de internet a entităților de pe lista neagră pentru a include Comitetul împotriva torturii, un organism de tratat privind drepturile omului legat de ONU.


Moscova și-a anunțat vineri retragerea din Organizația Mondială a Turismului a ONU, după ce aceasta a suspendat Rusia în aprilie, ca urmare a invaziei sale militare din Ucraina. Guvernul rus a declarat că „a acceptat o propunere din partea Ministerului de Externe … privind retragerea Rusiei” din organizație, potrivit unui decret semnat de premierul Mihail Mișușin.


Treizeci și șapte de mii de femei sunt în armata ucraineană și peste 1.000 de femei au devenit comandanți, a declarat vineri prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenskam. „Cei mai mulți dintre medicii noștri sunt femei, precum și 50% dintre antreprenorii noștri care lucrează pentru a susține economia în război.”


Ihor Zhovka, consilierul diplomatic al președintelui ucrainean, Volodymyr Zelenski, a declarat că Ucraina nu va „ceda niciun centimetru” de teritoriu Rusiei. Vorbind pentru Bloomberg, Zhovka a declarat: „Nu vom ceda teritoriu, nu vom ceda niciun centimetru – mai ales în Donbas. Rusia a aruncat totul în ea – nu voi obosi să spun că Ucraina are nevoie de aprovizionare imediată cu arme grele”.


Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a părut vineri să respingă apelurile cancelarului german, Olaf Scholz, ca Serbia să se alăture Uniunii Europene în impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei. Vučić a declarat că nu crede că sancțiunile sunt „eficiente” și că țara sa se află într-o poziție complicată, având în vedere relația specială de lungă durată dintre Serbia și Rusia.


O înregistrare video cu unul dintre numeroasele cimitire comune din Ucraina a apărut online, a transmis vineri pe Twitter Centrul ucrainean pentru comunicare strategică și securitate informațională din cadrul Ministerului Culturii și Politicii Informaționale.


Ucraina a efectuat cel de-al 11-lea schimb de prizonieri cu Rusia de la începutul invaziei Moscovei în februarie, schimbând patru prizonieri ruși pentru cinci ucraineni, a scris pe Telegram guvernatorul regiunii Mykolaiv, Vitaliy Kim. Potrivit Reuters, acesta a declarat că unul dintre ucrainenii eliberați este un șef de sat local care a fost „răpit” de forțele ruse pe 10 martie.


Ucraina a încercat vineri să respingă trupele rusești în est și în sud, în timp ce Franța s-a oferit să ajute la asigurarea accesului la portul ucrainean Odessa de la Marea Neagră și să atenueze criza globală a cerealelor. Un consilier al președintelui francez, Emmanuel Macron, a declarat că Franța este pregătită să ajute la o operațiune care să permită accesul în siguranță la Odesa.

The post LIVE UPDATE. 108 zile de invazie rusă. Treizeci și șapte de mii de femei sunt în armata ucraineană și peste 1.000 de femei au devenit comandanți appeared first on Aleph News.

Previous post A apărut „tataia” în stațiunea Mamaia. Statuile moderne, construite pe litoral, au creat controverse
Next post OFF/ON THE RECORD, 12 iunie 2022. Invitat, ora 21.55: Stelian Ion, vicepreședinte USR