Iluminatul artificial a fost inventat în secolul al XIX-lea, dar știm cât de mult dăunează sănătății noastre?

  • Oamenii de știință avertizează că iluminatul artificial dăunează atât mediului, cât și sănătății noastre.
  • Poluarea luminoasă provoacă de fapt probleme grave care afectează atât mediul, cât și sănătatea noastră.
  • Somnolența matinală, pe care mulți o experimentează, este cauzată în principal de iluminarea artificială.

Inventarea becului în secolul al XIX-lea a provocat o adevărată revoluție. În zilele noastre, iluminatul artificial este o parte integrantă a vieții noastre.

Potrivit unui studiu realizat în urmă cu câțiva ani, mai mult de 80 la sută din umanitate trăiește sub ceruri „poluate” de lumină artificială. La prima vedere, nu pare să fie nimic rău în asta. Cu toate acestea, adevărul este altul.

Poluarea luminoasă provoacă de fapt probleme grave care afectează atât mediul, cât și sănătatea noastră.

Oboseală și probleme de somn

În 2011, un grup de oameni de știință a decis să realizeze un studiu curios legat de iluminatul artificial. Au expus mai mulți șoareci la un ciclu de 20 de ore de lumină și 4 ore de întuneric. Acest lucru le-a afectat imediat activitatea creierului. Animalele, care au fost plasate în labirinturi speciale, au început să întâmpine serioase dificultăți de orientare. În plus, la unii șoareci au fost observate obezitate și niveluri crescute de insulină și leptină.

Toate ființele vii, inclusiv oamenii, au un „ceas intern” numit ritm circadian. Procesul biologic în cauză este adaptabil și are o perioadă de ciclu de aproximativ 24 de ore. Se manifestă atât în ​​prezența, cât și în absența luminii. Sistemele de ritm circadian răspund la lumina în cauză prin pigmentul melanopsin, găsit în retina umană. Are o mare influență asupra corpului nostru și dau instrucțiuni despre când să nu dormim, când să mergem la odihnă, când organele trebuie să fie mai active, când să mâncăm etc.

Iluminarea artificială are un efect asupra nivelului de melatonină din corpul nostru

Dispozițiile noastre, care depind în mare măsură de producția de hormoni, sunt, de asemenea, puternic influențate de ciclul circadian. La fel ca șoarecii din studiu, iluminatul artificial are un efect negativ asupra activității creierului nostru. Aceasta duce la probleme de comportament și tulburări de somn. Un studiu realizat în 2013 a constatat că iluminarea artificială are un efect asupra nivelului de melatonină din corpul nostru, făcându-ne să ne simțim obosiți și adormiți.

Rezultatele următorului experiment sunt orientative: două grupuri de voluntari au fost trimise într-un loc de campare unde nu exista lumină artificială. Nu se puteau baza decât pe soare și pe focul pe care îl aprindeau seara. Un grup era format din oameni cărora le plăcea să se trezească devreme și erau cei mai activi dimineața. În celălalt grup, erau doar oameni care urau să se trezească devreme și preferau să se culce târziu. În doar câteva zile, ritmurile circadiene ale tuturor participanților la experiment s-au echilibrat în funcție de durata orelor de soare. Potrivit oamenilor de știință, somnolența matinală, pe care mulți o experimentează, este cauzată în principal de iluminarea artificială, care interferează cu acest ciclu natural.

Avertismente șocante

Poluarea luminoasă a devenit o problemă atât de gravă pentru sănătatea umană, încât, în ​​urmă cu câțiva ani, Asociația Medicală Americană a declarat-o cauza a mai multor boli. Rezultatele a zeci de studii arată că lumina artificială suprimă sistemul nostru imunitar. Experții estimează, de asemenea, că, dacă se pune în aplicare un program eficient de reducere a acesteia, mai mult de 10 miliarde de dolari pe an ar putea fi economisite doar în Statele Unite.

Consiliul Europei, la rândul său, avertizează că poluarea luminoasă este legată de o creștere a diabetului, depresiei, obezității și dificultăților de concentrare. Poate duce la probleme cu dezvoltarea ritmurilor circadiene la nou-născuți. Mulți medici avertizează că poluarea luminoasă este deosebit de periculoasă pentru femei, deoarece crește riscul de cancer de sân. Un studiu realizat în 2001 a constatat că munca în ture de noapte a dus la o creștere a incidenței acestei boli.

Lumina artificială – periculoasă pentru animale și plante

Poluarea luminoasă este o problemă serioasă nu numai pentru oameni. De asemenea, are un impact negativ asupra mediului. Există multe exemple în acest sens – lumina artificială încetinește creșterea coralilor, iar multe păsări își pierd orientarea. 

De asemenea, țestoasele proaspăt eclozate din zonele de coastă, care folosesc lumina lunii pentru a-și găsi drumul sunt duse in eroare. Cu toate acestea, iluminatul hotelurilor și restaurantelor le induce adesea în eroare și, în loc să meargă la apă, merg pe uscat, unde este mult mai probabil să moară.

Există o altă problemă – bolile infecțioase. Insectele care le poartă sunt atrase de lumina artificială în zonele populate. Ca urmare, probabilitatea de a infecta pe cineva crește. Exemple în acest sens sunt țânțarii purtători de malarie.

Păsările migratoare sunt deosebit de puternic afectate

Păsările migratoare sunt deosebit de puternic afectate de problema poluării luminoase. Ele folosesc Soarele, Luna și cerul nopții pentru a se orienta în ce direcție să zboare. Cu toate acestea, luminile strălucitoare ale orașelor îi ademenesc, drept urmare își pierd orientarea și lovesc adesea clădirile, drept urmare mor sau devin pradă ușoară pentru prădători.

Flora suferă și ea de poluare luminoasă. Un studiu din 2017 a constatat că plantele care sunt aproape de lămpile stradale sunt polenizate mult mai puțin noaptea și produc mai puține fructe decât alți membri ai aceleiași specii care nu sunt iluminate. În plus, prin reducerea cantității de lumină solară pe care o primesc copacii toamna, fotosinteza încetinește. Pentru a reduce consumul de energie și a supraviețui iernii, ei își îndepartează frunzele. Cu toate acestea, iluminatul nocturn prelungește de fapt ziua pentru multe plante, drept urmare acestea nu se odihnesc și pierd cantități mari de energie, ceea ce le amenință existența.

The post Iluminatul artificial a fost inventat în secolul al XIX-lea, dar știm cât de mult dăunează sănătății noastre? appeared first on Aleph News.

Previous post A apărut „tataia” în stațiunea Mamaia. Statuile moderne, construite pe litoral, au creat controverse
Next post OFF/ON THE RECORD, 12 iunie 2022. Invitat, ora 21.55: Stelian Ion, vicepreședinte USR