Fostul şef Oracle a semnat un acord de recunoaşte a vinovăţiei cu DNA

  • În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut că, inculpatul ar fi pretins şi ulterior ar fi primit suma totală de 569.413 euro, cu titlu de mită.
  • Potrivit DNA, suma totală de 569.413 euro ar fi fost pretinsă şi primită de inculpat, cu titlu de mită, în şapte situaţii, în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013.
  • Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare.

Fostul şef Oracle, Sorin Mîndruţescu, a semnat un acord de recunoaşte a vinovăţiei cu DNA, pentru şapte fapte de luare de mită

DNA a anunţat marţi că a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu un inculpat, la data faptei director general al filialei din Romania a unei companii multinaţionale din domeniul IT, pentru şapte fapte de luare de mită.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că este vorba fostul şef Oracle, Sorin Mîndruţescu.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut că, inculpatul ar fi pretins şi ulterior ar fi primit suma totală de 569.413 euro, cu titlu de mită, de la reprezentanţii unor firme din domeniul care erau interesate să se înscrie la licitaţii organizate de diverse instituţii de stat sau cu capital de stat.

„În schimbul banilor, inculpatul, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, s-ar fi angajat să pună la dispoziţie oferte de preţ avantajoase ale produselor comercializate de filiala din România a companiei multinaţionale (în special licenţe IT), astfel încât, cu aceste produse, respectivele firme să poată să se înscrie şi să participe la licitaţiile publice de care erau interesate. Aceste licitaţii vizau atribuirea unor contracte publice de instituţii precum Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice ”TRANSELECTRICA” SA, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Administraţia Româna a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA). Licitaţiile organizate de companiile de stat aveau ca obiect achiziţia de echipamente de tehnică de calcul, componente, accesorii, produse şi aplicaţii software şi servicii conexe necesare implementării unor proiecte de servicii on-line, ori a unor proiecte de dezvoltarea, extinderea şi adaptarea sistemelor informatice; de asemenea, licitaţiile aveau ca obiect suplimentarea ori reînnoirea de produse software ori servicii de suport tehnic şi mentenanţă”, arată DNA.

Potrivit DNA, suma totală de 569.413 euro ar fi fost pretinsă şi primită de inculpat, cu titlu de mită, în şapte situaţii, în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013.

„Banii au fost primiţi fie în conturi personale ale inculpatului, fie în conturi ale unor societăţi controlate de inculpat”, potrivit sursei citate.

În prezenţa avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia. Este vorba de o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare, pe un termen de supraveghere de 4 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare, în cadrul Primăriei sau a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului din circumscripţia în care locuieşte.

În vederea confiscării speciale în echivalent în lei a sumei care a făcut obiectul infracţiunii de luare de mită, respectiv a sumei toate de 569.413 euro, în cursul urmăririi penale s-a indisponibilizat suma totală de 2.812.892 lei (2.613.000 lei pusă la dispoziţie de inculpat şi 199.892 lei rezultată din popriri) .

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost înaintate la Tribunalul Bucureşti, cu propunerea de confiscare specială a sumei totale de 569.413 euro.

The post Fostul şef Oracle a semnat un acord de recunoaşte a vinovăţiei cu DNA appeared first on Aleph News.

Previous post Polonia devine țara care are un registru al femeilor însărinate pentru ca poliția să le urmărească să nu facă avort
Next post C.E. şi Parlamentul European, acord provizoriu privind noua legislaţie a salariilor minime adecvate în UE