Departamentul Justiţiei din SUA publică justificarea percheziţiei la reşedinţa din Florida a lui Donald Trump

  • Departamentul Justiţiei de la Washington a publicat o versiune editată a declaraţiei în faţa instanţei care a permis FBI să confişte documente guvernamentale secrete de la reşedinţa Trump.
  • Ancheta urmăreşte să stabilească dacă Trump a luat ilegal documente de la Casa Albă la încheierea mandatului său prezidanţial, în ianuarie 2021.
  • FBI a ridicat de la reşedinţa fostului preşedinte peste 20 de cutii cu 11 seturi de documente secrete, unele clasificate chiar ,,top secret”, cel mai înalt nivel de securitate.

Departamentul Justiţiei din SUA a publicat, vineri, o versiune redactată a unui document elaborat de Biroul Federal de Investigaţii (FBI) în baza căruia a fost efectuată percheziţia în reşedinţa fostului preşedinte Donald Trump, anchetatorii invocând presupusa prezenţă a unor documente secrete.

Documentul elaborat de FBI a fost redactat astfel încât să fie acoperite informaţii despre sursele utilizate în investigaţie şi despre metodele de lucru, după ce o instanţă judiciară a aprobat cererea Departamentului Justiţiei de secretizare a acestor date.

Documentul elaborat în cadrul investigaţiei FBI arată că 14 din cele 15 cutii recuperate la începutul anului de la Donald Trump de către Administraţia Naţională a Arhivelor şi Informaţiilor (NARA) conţineau 184 de documente clasificate din categoriile ,,date confidenţiale”, ,,secrete” şi ,,ultrasecrete”, potrivit site-ului Axios.com.

FOTO – CNBC

Aceste documente, dintre care unele sunt scrise de Donald Trump, au fost obţinute în ianuarie, după ce Administraţia Naţională a Arhivelor şi Informaţiilor (NARA) a cerut returnarea pentru că rămăseseră în reşedinţa lui Donald Trump din Mar-a-Lago, Florida, după încheierea mandatului de preşedinte, conform cotidianului The Washington Post.

Pe baza documentului care confirma prezenţa informaţiilor clasificate, anchetatorii FBI au cerut mandat de percheziţie la reşedinţa lui Donald Trump, iar percheziţia a avut loc pe 8 august.

Donald Trump a cerut publicarea tuturor documentelor invocate pentru emiterea mandatului de efectuare a percheziţiei la reşedinţa sa. Agenţii FBI au colectat 33 de articole în cursul percheziţiei efectuate în reşedinţa lui Donald Trump, inclusiv 11 seturi de documente clasificate. Însă Trump susţine că documentele fuseseră declasificate de el în timp ce era preşedinte. Investigaţia este separată de cea privind violenţele produse la sediul Congresului pe 6 ianuarie 2021.

Percheziţia efectuată la reşedinţa lui Donald Trump a intensificat criticile fostului preşedinte la adresa Departamentului Justiţiei şi a Biroului Federal de Investigaţii (FBI). Fostul preşedinte a sugerat că agenţii FBI ar fi putut planta probe împotriva sa în timpul percheziţiei şi crede că preşedintele Joseph Biden a ştiut de operaţiune, deşi Casa Albă a negat acest lucru. Trump a cerut Biroului Federal de Investigaţii să returneze documente cu caracter privat sau vizate de privilegiul executiv care ar fi fost colectate în timpul percheziţiei.

Numeroşi politicieni republicani, inclusiv fostul vicepreşedinte Mike Pence, au criticat descinderea FBI la reşedinţa lui Trump. Casa Albă susţine că preşedintele Biden a aflat ,,din relatările publice” despre percheziţii. Procurorul general al Statelor Unite, Merrick Garland, a declarat că, deşi nu a fost o decizie ,,uşoară”, el a aprobat personal mandatul de percheziţie la reşedinţa fostului preşedinte Donald Trump. Percheziţia este ,,fără precedent”, ,,greu de justificat” şi are caracter ,,politic”, ceea ce va mobiliza Partidul Republican, a afirmat Dan Crenshaw, un membru republican al Camerei Reprezentanţilor.

Agenţii federali care au efectuat percheziţia în reşedinţa lui Donald Trump au acţionat în baza unui mandat emis pentru investigarea unor potenţiale infracţiuni comise prin încălcarea Legii privind Spionajul, care interzice deţinerea neautorizată de informaţii despre securitatea naţională. De asemenea, sunt suspectate încălcări ale unei legi federale care interzice ascunderea unui document sau obstrucţionarea unei anchete guvernamentale, precum şi ale unui regulament care interzice mutarea neautorizată de materiale guvernamentale.

The post Departamentul Justiţiei din SUA publică justificarea percheziţiei la reşedinţa din Florida a lui Donald Trump appeared first on Aleph News.

Previous post LIVE UPDATE. 184 de zile de invazie. Zelenski mulțumește Statelor Unite în convorbirea telefonică cu Biden pentru „ajutorul fără precedent” acordat Ucrainei
Next post Oamenii de știință vor pescui un meteorit din adâncurile Oceanului Pacific folosind magneți giganți