Criza se extinde pe tot continentul. Inflaţia din zona euro a atins un nivel record

  • Inflaţia globală a fost de 8,6% luna trecută, potrivit cifrelor preliminare ale biroului european de statistică Eurostat.
  • Franţa şi Spania au înregistrat noi recorduri de inflaţie în luna iunie, cea din urmă depăşind pragul de 10%.
  • Acest lucru înseamnă că costul vieţii continuă să crească vertiginos în toate ţările din zona euro.

Inflaţia din zona euro a atins un nou nivel record în luna iunie, chiar înainte de prima majorare a ratei dobânzii de către Banca Centrală Europeană din ultimii 11 ani, anunţă CNBC.

Inflaţia globală a fost de 8,6% luna trecută, potrivit cifrelor preliminare ale biroului european de statistică Eurostat, publicate vineri.Valoarea a depăşit previziunile de 8,4% dintr-un sondaj realizat de Reuters în rândul economiştilor. Rata ajunsese la 8,1% în luna mai, ceea ce înseamnă că costul vieţii continuă să crească vertiginos în toate ţările din zona euro.

Germania i-a surprins pe mulţi la începutul acestei săptămâni când a raportat o scădere de 0,5 puncte procentuale a inflaţiei de la o lună la alta. Experţii au declarat că acest lucru s-a datorat noilor subvenţii guvernamentale menite să atenueze impactul preţurilor mai mari la energie.

Însă atât Franţa, cât şi Spania au înregistrat noi recorduri de inflaţie în luna iunie, cea din urmă depăşind pragul de 10% pentru prima dată din 1985, potrivit Reuters.

Până în prezent, oficialii europeni au evitat să vorbească despre o recesiune

BCE, care a promis că va aborda această creştere bruscă a preţurilor, urmează să se reunească la sfârşitul lunii iulie pentru a anunţa creşterea dobânzilor. Banca centrală a declarat că va majora dobânda din nou în septembrie, ceea ce înseamnă că principala sa rată a dobânzii ar putea reveni în teritoriu pozitiv în acest an – BCE are rate negative din 2014.

Datele recente privind activitatea întreprinderilor sugerează că zona euro pierde deja din avânt. Întrebarea generală este dacă zona euro va reuşi să scape de o recesiune în acest an sau dacă aceasta va veni în 2023.

Economiştii de la Berenberg prognozează o recesiune în zona euro în 2023, cu o contracţie a PIB (produsul intern brut) de 0,8%.

Până în prezent, oficialii europeni au evitat să vorbească despre o recesiune.

The post Criza se extinde pe tot continentul. Inflaţia din zona euro a atins un nivel record appeared first on Aleph News.

Previous post STUDIU. Țânțarii sunt atrași de persoanele infectate de Dengue și Zika
Next post OFF/ON THE RECORD, 3 iulie 2022. Invitat, ora 22.00: Răzvan Savaliuc, senior editor „Lumea Justiției”