Compania Airbnb este obligată să furnizeze informații din contractele de închiriere autorităților fiscale

  • Airbnb a avut conflicte cu autoritățile din mai multe țări ale Uniunii Europene.
  • În aprilie, instanța a respins o contestație similară a Airbnb la o legislație regională belgiană care îi cerea să furnizeze autorităților fiscale informații despre tranzacțiile turistice.
  • Obligația de a desemna un reprezentant fiscal constituie o restricție disproporționată a libertății de a presta servicii.

Compania de servicii de cazare pe termen scurt Airbnb este obligată să furnizeze autorităților fiscale informațiile din contractele de închiriere, a declarat joi un consilier al instanței supreme europene, într-un alt potențial eșec juridic în Europa pentru companie.

În ultimii ani, Airbnb s-a aflat în conflict cu autoritățile din mai multe țări ale Uniunii Europene, susținând că impozitarea și alte cerințe contravin principiului UE privind libertatea de a furniza servicii în cele 27 de țări ale blocului comunitar.

Cel mai recent caz implică o lege italiană din 2017 care impune ca Airbnb și alte site-uri de închiriere pe termen scurt să transmită informații din contractele de închiriere și să rețină 21% din veniturile din închiriere și să le plătească autorităților fiscale.

Compania a contestat legea în fața unei instanțe italiene, care a solicitat ulterior îndrumări din partea Curții Europene de Justiție (CEJ) cu sediul în Luxemburg. Avocatul general al CEJ, Maciej Szpunar, al cărui aviz nu este obligatoriu, dar CEJ urmează de obicei patru din cinci astfel de recomandări, a susținut legea italiană.

 „Articolul 56 din TFUE (Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene) în ceea ce privește libertatea de a presta servicii nu exclude obligația de a colecta și transmite informații sau de a reține impozite”, a declarat acesta.

Este perfect coerentă impunerea obligației de reținere a impozitului asupra intermediarilor implicați în plata chiriei, având în vedere că activitatea unui număr mare de persoane fizice care nu sunt supuse obligațiilor care revin profesioniștilor este, prin natura sa, dificil de verificat în scopuri fiscale. El a fost de acord cu argumentul Airbnb într-un singur aspect.

Cu toate acestea, obligația de a desemna un reprezentant fiscal constituie o restricție disproporționată a libertății de a presta servicii, a spus Szpunar.

CEJ se va pronunța asupra acestui caz în următoarele luni. În aprilie, instanța a respins o contestație similară a Airbnb la o legislație regională belgiană care îi cerea să furnizeze autorităților fiscale informații despre tranzacțiile turistice. Cazul este C-83/21 Airbnb Ireland și Airbnb Payments UK.

The post Compania Airbnb este obligată să furnizeze informații din contractele de închiriere autorităților fiscale appeared first on Aleph News.

Previous post Medvedev nu se potolește. Comentariul acid la adresa demisiei lui Boris Johnson
Next post Eveniment bizar în Egipt. Au fost arestaţi organizatorii unui concurs care îşi propunea să afle cine este Batman