Biden, îndemnat să-l extrădeze pe Bolsonaro după ce susținătorii săi au luat cu asalt clădirile guvernului brazilian

  • Fostul președinte de extremă dreapta a lipsit de la inaugurarea de la 1 ianuarie a rivalului său de stânga și a zburat în Florida.
  • Acțiunile lui Bolsonaro și ale susținătorilor săi nu au fost un șoc pentru analiștii care l-au urmărit pe fostul căpitan de armată.
  • Consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat luni reporterilor că Biden nu a vorbit încă cu Lula.

Președintele Joe Biden s-a confruntat luni cu presiuni tot mai mari pentru a-l îndepărta pe Jair Bolsonaro din țară, la o zi după ce susținătorii fostului lider de extremă dreapta au luat cu asalt Congresul, Curtea Supremă și palatul prezidențial din Brazilia.

Poliția antirevoltă a fost desfășurată în taberele de protest din capitala Braziliei, în timp ce guvernul a promis că îi va urmări în justiție pe cei care s-au revoltat pentru atacul asupra democrației națiunii. Atacul, care a purtat ecouri inconfundabile ale evenimentelor de la Capitoliul SUA de acum doi ani, a îndreptat atenția și către Florida – unde Bolsonaro a zburat cu câteva zile înainte de încheierea mandatului său.

La aproape 2 ani de la ziua în care Capitoliul SUA a fost atacat de fasciști, vedem cum mișcările fasciste din străinătate încearcă să facă același lucru în Brazilia”, a declarat pe Twitter reprezentanta Alexandria Ocasio-Cortez, din New York, adăugând că SUA trebuie să înceteze să-i mai acorde refugiu lui Bolsonaro în Florida”.

Parlamentarii democrați, printre care deputații Joaquin Castro din Texas, Ilhan Omar din Minnesota și Mark Takano din California, susținut apelurile pentru îndepărtarea lui Bolsonaro din țară. Atacul de duminică asupra clădirilor guvernamentale din Brasilia a urmat deciziei lui Bolsonaro de a sări peste inaugurarea rivalului său de stânga Luiz Inácio Lula da Silva și de a zbura în schimb în SUA, unde a fost cazat în suburbia Orlando, potrivit unor rapoarte neconfirmate de NBC News.

Consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat luni reporterilor că Biden nu a vorbit încă cu Lula și că administrația nu a primit nicio solicitare oficială din partea guvernului brazilian cu privire la Bolsonaro.

Acțiunile lui Bolsonaro și ale susținătorilor săi nu au fost un șoc pentru analiștii care l-au urmărit pe fostul căpitan de armată, care a lăudat adesea epoca trecută de dictatură militară din Brazilia.

Bolsonaro a candidat pe un bilet foarte asemănător cu cel al lui Trump”, a declarat pentru NBC News Todd Landman, profesor de științe politice la Universitatea din Nottingham, Anglia. El s-a uitat la Trump ca la o persoană pe care să o imite. De asemenea, a ridicat îndoieli cu mult timp înainte cu privire la integritatea procesului electoral”.

The post Biden, îndemnat să-l extrădeze pe Bolsonaro după ce susținătorii săi au luat cu asalt clădirile guvernului brazilian appeared first on Aleph News.

Previous post LIVE UPDATE. 320 zile de invazie. Cel mai sângeros Crăciun pe stil vechi de la al Doilea Război Mondial încoace
Next post Marius Budăi spune că, după majorarea punctului de pensie este depăşit acel „untra-vehiculat” 40%