Ucraina respinge discuţiile despre o centrală nucleară care să furnizeze energie electrică Rusiei

  • Ukrenergo a respins miercuri ca fiind „fizic imposibilă” sugestia unui oficial rus potrivit căreia o centrală nucleară ucraineană ar putea alimenta Rusia cu energie electrică.
  • Trupele ruseşti au confiscat centrala din Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa după capacitate.
  • Ukrenergo a declarat că Moscova încearcă în mod clar să destabilizeze discuţiile cu Uniunea Europeană privind posibilitatea de a stimula exporturile de energie electrică.

Operatorul de stat al reţelei ucrainene, Ukrenergo, a respins miercuri ca fiind „fizic imposibilă” sugestia unui oficial rus potrivit căreia o centrală nucleară ucraineană ar putea alimenta Rusia cu energie electrică, scrie Reuters.

Trupele ruseşti au confiscat centrala din Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa după capacitate. Noua agenţie RIA l-a citat, anterior, pe vicepremierul rus, Marat Khusnullin, care a declarat că instalaţia ar furniza energie Rusiei şi Ucrainei dacă aceasta din urmă ar plăti pentru ea.

Ukrenergo a declarat că centrala se află în reţeaua ucraineană şi rămâne sub controlul specialiştilor ucraineni.

„Sistemul energetic al Ucrainei nu are, în prezent, conexiuni fizice cu sistemul energetic al Rusiei. Prin urmare, furnizarea de energie electrică de la centralele electrice ucrainene către Rusia este în prezent fizic imposibilă”, a precizat aceasta într-un comunicat, citat de Reuters.

Ukrenergo a declarat că Moscova încearcă în mod clar să destabilizeze discuţiile cu Uniunea Europeană privind posibilitatea de a stimula exporturile de energie electrică.

UE şi Ucraina au conectat sistemul de electricitate european la reţeaua ucraineană la 16 martie, ca răspuns la invazia Rusiei. Această măsură înseamnă că Ucraina poate primi energie electrică de urgenţă din Europa în cazul în care atacurile militare ar provoca întreruperi de energie electrică.

Luna trecută, Ucraina a declarat că ar putea exporta mai multă energie către Europa fără a fi nevoie de modernizarea reţelei.

De asemenea, Khusnullin a declarat că Rusia va finanţa reconstrucţia teritoriilor din Ucraina pe care a preluat controlul şi va repara drumurile care leagă aceste zone de Rusia. Rusia a „eliberat” aceste teritorii, a adăugat el.

The post Ucraina respinge discuţiile despre o centrală nucleară care să furnizeze energie electrică Rusiei appeared first on Aleph News.

Previous post Bucureștenii au înjurat devreme ieri dimineață. Ploaia a dat traficul peste cap în Capitală
Next post SRI a participat la Black Sea Defense and Aerospace-BSDA 2022, cea mai mare expoziție de tehnică militară din estul Europei