TVR, acuze dure după Eurovision. Punctele destinate Moldovei au ajuns la Ucraina

  • Scandalul de la Eurovision, în care voturile juriului din România, Moldova, San Marino, Muntenegru, Azerbaidjan și Polonia au fost anulate, se amplifică.
  • TVR a reacționat oficial și a anunțat că votul juriului României a fost modificat, punctajul maxim pentru Moldova fiind atribuit, eronat, Ucrainei.
  • EBU a decis anularea voturilor celor 6 țări, tocmai din cauza unor nereguli care sunt în cursul unei investigații.

Scandalul de la Eurovision, în care voturile juriului din România, Moldova, San Marino, Muntenegru, Azerbaidjan și Polonia au fost anulate, se amplifică. TVR reclamă faptul că juriul României atribuise Moldovei 12 puncte, care au ajuns la Ucraina. Primele semne că ceva în este în neregulă au fost date în timpul anunțării voturilor, când țara noastră nu a mai primit dreptul de a anunța rezultatele LIVE, acest lucru fiind făcut de oficialii de la Torino.

Am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei”, a tranmis TVR, într-un comunicat.

În finala Eurovision de sâmbătă seara, cea care trebuia să transmită LIVE rezultatul votului românesc era jurnalista Eda Marcus, însă locul acesteia a fost luat de Martin Osterdahl, reprezentant al Eurovision. Deși s-au invocat probleme tehnice, motivul real este mult mai complicat și implică o posibilă fraudă a voturilor la Eurovision.

TVR a explicat situația și acuză grave nereguli în procesul de acordare a punctelor, într-un comunicat de presă:

„Televiziunea Română și-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare și pregătind, alături de echipa lui WRS, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului.

Cu toate acestea, am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei.

Într-un mesaj transmis reprezentanților țărilor participante, sâmbătă noaptea, chiar în timpul anunțării rezultatelor votului juriilor naționale pentru finala ESC (în jurul orei 01.00), EBU a comunicat că: “În analiza votării juriului de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Eurovision Song Contest (ESC) 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate (“irregular”) în rezultatele a șase țări. Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu vot similar)”.

În mesaj, România nu a fost nominalizată explicit pe lista celor șase țări, nici nu a primit, la încheierea celei de-a doua semifinale, cea la care se precizează identificarea unor “modele de vot neregulate”, o comunicare oficială referitor la o suspiciune a organizatorilor privind votul juriului din România.

Responsabilul desemnat de TVR să gestioneze comunicarea cu EBU pentru votul juriului național a sesizat neconcordanța între punctajele transmise în ziua precedentă, după show-ul pentru juriu, și notele pe care EBU, în timpul evenimentului, a anunțat că le va introduce în clasament, ca fiind din partea juriului național.

Totodată, prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, așa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor. Mai mult, în cursul zilei de sâmbătă, responsabilul cu votul din partea TVR a participat la două teleconferințe cu organizatorii pentru stabilirea regulilor de prezentare/poziționare/citire ale Edei Marcus. De asemenea, a participat la repetiția de transmitere a rezultatului juriului, fără a primi vreo comunicare referitoare la eventuale suspiciuni sau intenția organizatorului de a opera modificări asupra votului juraților României.

Subliniem faptul că juriul național a urmărit spectacolul în urma căruia a votat în prezența unui notar și a respectat regulamentul impus de organizator. Reiterăm faptul că nici jurații, nici reprezentanții TVR, nu au fost anunțați, după a doua semifinală, de existența unor suspiciuni la adresa votului României.

Așadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanții să fie anunțați în prealabil, aceștia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naționale au fost modificate de organizator.

În acest context ieșit din comun, care ne-a surprins neplăcut, TVR a solicitat organizatorilor ESC să ne furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un “substitut” calculat într-un mod netransparent. În funcție de răspunsul care ne va fi trimis, TVR își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situației create”.

The post TVR, acuze dure după Eurovision. Punctele destinate Moldovei au ajuns la Ucraina appeared first on Aleph News.

Previous post Cel mai lung pod pietonal din lume a fost inaugurat în Cehia
Next post Erupția vulcanului Tonga a fost confirmată ca cea mai mare explozie înregistrată vreodată în atmosferă