Talibanii cer redeschiderea liceelor pentru fete la prima adunare națională de la preluarea puterii

  • A fost prima adunare de acest fel care a avut loc de când gruparea islamistă a preluat controlul țării în august.
  • În martie, talibanii au anunțat că liceele pentru fete vor rămâne închise până când va fi elaborat un plan de redeschidere în conformitate cu legea islamică.
  • Afganistanul se află într-o criză economică profundă, deoarece rezervele de miliarde de dolari ale băncii centrale au fost înghețate, iar sectorul bancar a fost supus unor sancțiuni internaționale, după ce talibanii au preluat controlul.

Mai mulți participanți din cei 3.000 de bărbați, lideri religioși și etnici din Afganistan, prezenți la o adunare organizată de talibani, au cerut redeschiderea liceelor pentru fete.

A fost prima adunare de acest fel care a avut loc de când gruparea islamistă a preluat controlul țării în august.

În martie, talibanii au anunțat că liceele pentru fete vor rămâne închise până când va fi elaborat un plan de redeschidere în conformitate cu legea islamică.

Guvernele internaționale, în special Washingtonul, au declarat că talibanii trebuie să își schimbe cursul în ceea ce privește drepturile femeilor pentru a anula aplicarea sancțiunilor care au îngreunat grav sectorul bancar.

Afganistanul se află într-o criză economică profundă, deoarece rezervele de miliarde de dolari ale băncii centrale au fost înghețate, iar sectorul bancar a fost supus unor sancțiuni internaționale, după ce talibanii au preluat controlul.

Prim-ministrul interimar al țării a declarat, într-un discurs rostit la adunarea din capitala Kabul, că scopul este de a aborda provocările și de a consolida administrația.

„Emiratul Islamic al Afganistanului încearcă să rezolve toate problemele. Acest guvern a fost obținut după multe sacrificii, ar trebui să lucrăm împreună pentru a-l consolida”, a declarat Mohammad Hasan Akhund.

Adunarea părea similară cu o „loya jirga”, o formă tradițională de luare a deciziilor în Afganistan pe care unii lideri, inclusiv fostul președinte al republicii Ashraf Ghani, au folosit-o.

Grupurile societății civile au criticat lipsa participării femeilor. Iar țările au făcut apel la un guvern afgan incluziv. Rolurile ministeriale cheie sunt deținute de membri talibani în mod interimar, iar grupul a exclus alegerile.

The post Talibanii cer redeschiderea liceelor pentru fete la prima adunare națională de la preluarea puterii appeared first on Aleph News.

Previous post NATO va investi 1 miliard de euro în start-up-uri noi
Next post NATO și Rusia sunt într-un nou Război Rece, cred specialiștii