Somalia l-a ales pe Hassan Sheikh Mohamud ca președinte cu 327 de voturi. Țara este grav afectată de terorism şi criză alimentară 

  • Șeicul Mohamud a fost ales președinte pentru a doua oară, învingându-l pe președintele în exercițiu, Mohamed Abdullahi Mohamed, într-o rundă finală.
  • Hassan Sheikh Mohamud, care a ocupat funcția de președinte al Somaliei între 2012 și 2017, a câștigat în capitala Mogadishu, pe fondul unui blocaj de securitate impus de autorități pentru a preveni atacurile mortale ale rebelilor.
  • Susținătorii noului lider al Somaliei au sfidat starea de asediu și au ieșit pe străzile din Mogadishu, aclamând și trăgând cu arme de foc atunci când a devenit clar că Mohamud a câștigat votul.

Hassan Sheikh Mohamud  l-a învins pe actualul preşedinte, Mohamed Abudallahi Farmajo, care este în funcţie din 2017. Votul a fost limitat la cei 328 de parlamentari ai Somaliei din cauza preocupărilor de securitate privind organizarea unor alegeri mai ample, iar unul dintre ei nu a votat.

Votul s-a desfăşurat într-un hangar fortificat de avioane din Mogadishu, capitala Somaliei. Mohamud a primit 214 voturi, învingându-l pe  Farmajo, care a câştigat 110 voturi, transmite BBC. Trei parlamentari şi-au stricat buletinele de vot, astfel, voturile lor au fost anulate. 

Circumstanţele neobişnuite evidenţiază problemele de securitate ale Somaliei, precum şi lipsa responsabilităţii democratice. Rezultatul marchează o revenire pentru Hassan Sheikh Mohamud, care a ocupat funcţia de preşedinte al Somaliei între 2012 şi 2017 înainte de a fi învins de Farmajo.

În calitate de viitor preşedinte,  Mohamud va trebui să facă faţă impactului unei secete, iar 3,5 milioane de somalezi sunt expuşi riscului de foamete severă. Dar marea sarcină cu care se confruntă este să preia controlul asupra unei mari părţi a Somaliei de la al-Shabab. Gruparea militantă islamistă legată de Al-Qaida continuă să domine mari părţi ale ţării şi desfăşoară atacuri frecvente în capitală şi în alte părţi.

Ţara este, de asemenea, afectată de inflaţie, criza alimentelor şi a combustibilului din cauza războiului din Ucraina. Fostul lider al Somaliei, Hassan Sheikh Mohamud a fost ales preşedinte după un vot final care a fost deschis doar parlamentarilor ţării.

The post Somalia l-a ales pe Hassan Sheikh Mohamud ca președinte cu 327 de voturi. Țara este grav afectată de terorism şi criză alimentară  appeared first on Aleph News.

Previous post Ce este Luna florilor? Va urma Luna căpşunilor. Fenomene astronomice la care vom asista în acest an
Next post Ion Cristoiu: Klaus Iohannis l-a desemnat la ordin pe Putin vinovat de dezastrul României