Slovacia va preda Ucrainei opt obuziere Zuzana 2 ACS

  • Ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nagy, a confirmat că țara sa va preda Ucrainei 8 obuziere autopropulsate Zuzana.
  • Yaroslav Nagy a confirmat că armata ucraineană se antrenează în prezent pe un obuzier autopropulsat Zuzana de 155 mm, fabricat în Slovacia, potrivit Defense24.
  • Potrivit acestuia, Slovacia va preda Ucrainei alte 8 astfel de instalații, în viitorul apropiat.

Zuzana 2 este o unitate autopropulsată 8×8 bazată pe versiunea anterioară a lui Zuzana, calibru 155 mm, dar cu țeava mai scurtă. În 2018, Slovacia a comandat 25 de instalații Zuzana 2, iar primele vehicule de artilerie au fost predate Armatei Slovace în iulie 2021.

Armamentul a fost gândit să înlocuiască versiunea anterioară (16 tunuri Zuzana 1), mărind puterea de foc a trăgătorilor slovaci. Transferul unora dintre ele în Ucraina poate afecta planul de aprovizionare al armatei slovace.

Pretul instalatiilor nu a fost făcut public, conform Pravda.ua. Cu toate acestea, patru ani mai târziu, armata slovacă a cumpărat și Zuzana 2, iar pentru 25 de unități a plătit apoi 172 de milioane de euro, adică aproximativ 7 milioane bucata.

Mai mult, rapoartele arată că echipamentele militare ucrainene vor fi reparate și modernizate în Slovacia.

În aprilie, Slovacia a predat Ucrainei divizia de apărare antiaeriană S-300, primind în schimb Patriot-ul american.

The post Slovacia va preda Ucrainei opt obuziere Zuzana 2 ACS appeared first on Aleph News.

Previous post Cîmpeanu anunță lansarea programului „Masă sănătoasă în școli”
Next post Un jurnalist francez a fost ucis în regiunea Lugansk din Ucraina. Franța cere investigație