Schimburi de focuri între două state aliate ale Moscovei. Tensiuni în creştere la graniţă

  • Ministerul de Externe din Tadjikistan  a declarat că, personalul militar din Kârgâzstan a trecut în mod deliberat şi ilegal frontiera în apropierea satului Vorukh.
  • Tadjikistanul a declarat că Kârgâzstanul a încălcat un acord de a nu trimite trupe regulate în zonele de frontieră.
  • În aprilie, ambele naţiuni au convenit să retragă unele forţe de la graniţă după ce gărzile de frontieră au făcut schimb de focuri de două ori într-o zi.

Tadjikistanul a acuzat sâmbătă Kârgâzstanul că a provocat o ciocnire la graniţă, ultima dintr-o serie de confruntări armate între cele două mici naţiuni din Asia Centrală.

Ministerul de Externe din Tadjikistan  a declarat că, personalul militar din Kârgâzstan a trecut în mod deliberat şi ilegal frontiera în apropierea satului Vorukh. Când gărzile de frontieră din Tadjikistan le-au spus să plece, trupele din Kârgâzstan au refuzat şi au deschis focul. Gărzile din Tadjikistan au ripostat. Cele două tabere au ajuns mai apoi la un acord pentru încetarea focului, a precizat ministerul într-o declaraţie pe site-ul său. Este neclar numărul victimelor.

Tadjikistanul a declarat că Kârgâzstanul a încălcat un acord de a nu trimite trupe regulate în zonele de frontieră. Acesta a declarat că a fost ,,un pas inacceptabil care a dus la o escaladare bruscă a situaţiei de-a lungul frontierei„.

În aprilie, ambele naţiuni au convenit să retragă unele forţe de la graniţă după ce gărzile de frontieră au făcut schimb de focuri de două ori într-o zi.

Cel puţin 49 de persoane au fost ucise în luptele din aprilie 2021, care au escaladat în urma unei confruntări similare la frontieră.

Frontierele din statele din zonă sunt complexe şi greu de delimitat. Liderii URSS le-au desenat în aşa fel încât populaţiile să fie amestecate pentru a evita formarea unor mişcări naţionale. După ce statele şi-au câştigat independţa ca urmare a prăbuşirii URSS, ele au moştinit şi aceste graniţe dificile. 

The post Schimburi de focuri între două state aliate ale Moscovei. Tensiuni în creştere la graniţă appeared first on Aleph News.

Previous post Preşedintele Uniunii Africane: „Putin vrea să deblocheze exporturile de cereale ucrainene”
Next post BILANȚUL ZILEI: S-au înregistrat 161 cazuri noi de COVID-19 la nivel național