Proteste în Iran: Peste 75 de morți în 10 zile

  • Peste 75 de persoane au fost ucise în Iran în urma represiunii protestelor declanșate în urmă cu zece zile de moartea unei tinere reținute de poliție.
  • Până în prezent, autoritățile iraniene au oferit un bilanț de 41 de morți, inclusiv protestatari și polițiști. Ei au anunțat, de asemenea, arestarea a peste 1.200 de protestatari.
  • Protestele au izbucnit la 16 septembrie, după moartea în spital a iraniencei de 22 de ani, Mahsa Amini, care fusese arestată cu trei zile înainte pentru că nu a respectat codul vestimentar strict pentru femei în Republica Islamică Iran.

Reprimarea de către autoritățile iraniene a protestelor în urma morții lui Mahsa Amini s-a soldat cu cel puțin 76 de morți, a anunțat luni ONG-ul Iran Human Rights (IHR), cu sediul în Norvegia, potrivit TV5.

,,Conform informaţiilor adunate de Iran Human Rights, cel puţin 76 de persoane au fost ucise în manifestaţiile” din 14 provincii din ţară, precizează ONG-ul într-un comunicat, adăugând că printre morţi se numără ,,şase femei şi patru copii„.

IHR afirmă că a obţinut ,,videouri şi certificate de deces care confirmă focuri de armă cu gloanţe reale asupra manifestanţilor„.

Protestele din Iran au început pe 16 septembrie, data decesului tinerei Mahsa Amini, arestată cu trei zile înainte la Teheran pentru ,,purtare necorespunzătoare a hainelor” în republica islamică, unde există un cod vestimentar strict pentru femei, în special în ceea ce priveşte purtarea vălului islamic.

Mişcarea de protest s-a extins în mai multe oraşe din ţară, unde manifestanţii au strigat sloganuri ostile puterii, potrivit presei locale.

The post Proteste în Iran: Peste 75 de morți în 10 zile appeared first on Aleph News.

Previous post Canada anunţă încetarea restricţiilor sanitare la frontieră
Next post „The Witcher”  S3 de pe Netflix va avea premiera în vara anului 2023, iar „Blood Origin” în decembrie