Pentru NATO, Rusia este amenințarea prezentului, iar China este amenințarea viitorului imediat
- Rusia și China continuă să caute beneficii politice, economice și militare în vecinătatea noastră sudică. Atât Moscova, cât și Beijingul folosesc pârghiile economice, coerciția și abordările hibride pentru a-și promova interesele în regiune, a avertizat secretarul general al NATO.
- China a fost vizată și a reacționat rapid. Aceasta se opune noului Concept strategic al NATO, pe care îl consideră „plin de prejudecăți ideologice și de evaluări din timpul Războiului Rece”.
- Potrivit Beijingului, în ultimii ani, NATO „și-a arătat forța în regiunea Asia-Pacific, încercând să provoace o confruntare între blocuri, așa cum a făcut în Europa”.
Summitul de la Madrid a fost o ocazie pentru NATO de a semna transformarea sa pentru următorii ani. Reuniunea liderilor aliați s-a încheiat cu doi noi membri, Suedia și Finlanda, pe cale să se alăture; o consolidare militară în est în fața Rusiei (care a trecut de la statutul de partener la cel mai clar pericol); și legături mai strânse în Indo-Pacific în fața provocării reprezentate de China.
Intențiile organizației au fost prezentate în așa-numitul „Concept strategic de la Madrid”, care se referă pentru prima dată la puterea asiatică, putere care, deși nu este un adversar, este deja descrisă ca o „provocare”, scrie 20Minutos.
Rusia și China continuă să caute beneficii politice, economice și militare în vecinătatea noastră sudică. Atât Moscova, cât și Beijingul folosesc pârghiile economice, coerciția și abordările hibride pentru a-și promova interesele în regiune, a avertizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Pe scurt: pentru alianță, Rusia este amenințarea prezentului, iar China este amenințarea viitorului imediat.
China acuză SUA de comportament asemănător cu cel din Războiul Rece
China a fost vizată și a reacționat rapid. Aceasta se opune noului Concept strategic al NATO, pe care îl consideră „plin de prejudecăți ideologice și de evaluări din timpul Războiului Rece”, și acuză că „atacă și defăimează China în mod rău intenționat”.
Potrivit Beijingului, în ultimii ani, NATO „și-a arătat forța în regiunea Asia-Pacific, încercând să provoace o confruntare între blocuri, așa cum a făcut în Europa”. Aceasta a cerut alianței să „abandoneze mentalitatea Războiului Rece” și să înceteze să „denigreze” China.
Dar China știe despre ce vorbește NATO atunci când o numește o provocare. Căci regimul președintelui Xi Jinping se află deja în mijlocul unei confruntări cu Statele Unite în Indo-Pacific. Până în prezent, au recurs la limbajul verbal și non-verbal pentru a-și marca teritoriul în această regiune a lumii.
Apariția Chinei, creșterea Australiei și intrarea Indiei în clubul puterilor nucleare au schimbat totul în ultimii ani. Regiunea Indo-Pacific devine „centrul” lumii. Acesta cuprinde apele tropicale ale Oceanului Indian, ale Oceanului Pacific central și de vest și ale Oceanului Pacific central, precum și marea care le unește pe cele două în zona generală a Indoneziei. Zona Asia-Pacific ar face parte din acest Indo-Pacific.
The post Pentru NATO, Rusia este amenințarea prezentului, iar China este amenințarea viitorului imediat appeared first on Aleph News.