LUMI, cel mai puternic supercomputer, un ajutor în lupta cu schimbările climatice

  • Belgia, Cehia, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Islanda, Norvegia, Polonia și Suedia sunt țările care au contribuit la crearea LUMI.
  • LUMI a fost instalat în orașul Kajaani din Finlanda, acolo unde temperatura este ideală pentru supercomputer.
  • Principala sarcină va fi lupta împotriva schimbărilor climatice, însă LUMI va fi folosit și în multe alte domenii.

Lupta împotriva schimbărilor climatice are de acum un nou super-sprijin. Este vorba despre LUMI, cel mai puternic supercomputer din Europa care tocmai a fost inaugurat în Finlanda.

Belgia, Cehia, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Islanda, Norvegia, Polonia și Suedia sunt țările care au contribuit la crearea LUMI.

Este cel mai rapid supercomputer din lume și cel mai eficient din punct de vedere energetic. LUMI a fost instalat în orașul Kajaani din Finlanda, acolo unde temperatura este ideală pentru supercomputer.

LUMI va avea o viteză maximă de 550 de petaflopi. Adică va putea să facă 550 de milioane de miliarde de calcule pe secundă. Principala sarcină va fi lupta împotriva schimbărilor climatice, însă LUMI va fi folosit și în multe alte domenii. Lucru care îi bucură pe profesorii care erau limitați până acum în anumite cercetări.

The post LUMI, cel mai puternic supercomputer, un ajutor în lupta cu schimbările climatice appeared first on Aleph News.

Previous post Austria include 4 opțiuni pentru gen pe lângă bărbat și femeie la registrul stării civile
Next post Iohannis, Scholz, Macron și Draghi, împreună la Kiev. Ucrainenii i-au poreclit cei 4 mușchetari, „iar ca d’Artagnan presedintele Romaniei”