LIVE UPDATE. 419 zile de invazie rusă. Irakul se oferă să fie mediator între Ucraina și Rusia pentru a pune capăt războiului

  • Rusia este „interesată” să pună capăt conflictului din Ucraina „cât mai curând posibil”, spune Lavrov.
  • Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, s-a aflat astăzi în Irak pentru prima dată de la începutul războiului.
  • Ucraina a declarat în repetate rânduri că pacea în conflict va fi obținută doar dacă Rusia restabilește granițele țării și Kievul recuperează Crimeea.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, s-a aflat astăzi în Irak pentru prima dată de la începutul războiului, în speranța de a obține sprijin diplomatic, scrie Sky News.

Bagdadul a cerut o încetare a focului și s-a oferit să medieze între Ucraina și Rusia pentru a pune capăt războiului.

Însă diplomatul ucrainean de rang înalt – a cărui vizită în Irak reprezintă prima vizită a unui ministru ucrainean de externe în ultimii 11 ani – a insistat că țara sa nu va lua parte la negocierile de pace decât dacă Rusia se va retrage de pe teritoriul său.

Bagdadul ,,are experiență în comunicarea cu țările care au tensiuni între ele” și ,,este pregătit să fie în slujba păcii” , a declarat ministrul irakian de externe Fuad Hussein, în cadrul unei conferințe de presă comune la Bagdad.

Dar Kuleba a declarat că, deși Ucraina vede Irakul ca pe ,,o țară capabilă să construiască punți” , este important de remarcat că ,,Ucraina vrea pace, iar Rusia vrea război” .


Rusia este „interesată” să pună capăt conflictului din Ucraina „cât mai curând posibil”, a declarat luni ministrul de Externe, Serghei Lavrov, în timpul unei conferințe de presă cu ministrul brazilian de Externe Mauro Vieira, scrie CNN.

Lavrov le-a mulțumit, de asemenea, colegilor săi brazilieni pentru „înțelegerea excelentă” a situației din Ucraina și a declarat că Rusia este recunoscătoare pentru „dorința Braziliei de a contribui” la căutarea unor posibile soluții.

De asemenea, ministrul rus de Externe este așteptat să se întâlnească astăzi cu președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, potrivit programului Ministerului brazilian de Externe publicat online.

Ucraina a declarat în repetate rânduri că pacea în conflict va fi obținută doar dacă Rusia restabilește granițele țării și Kievul recuperează Crimeea.

„Pacea reală înseamnă restabilirea granițelor Ucrainei recunoscute la nivel internațional. Pacea reală înseamnă o patrie sigură pentru oamenii vizați în Crimeea ucraineană” , a declarat ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba într-un discurs susținut săptămâna trecută la Conferința de securitate la Marea Neagră de la București.

„Am reiterat poziția Braziliei de a contribui la o soluție pașnică a conflictului, amintind manifestările președintelui Lula în încercarea de a obține formarea unui grup de țări prietene care să medieze negocierile dintre Rusia și Ucraina” , a declarat Vieira într-o conferință de presă televizată.

Vieira a subliniat, de asemenea, poziția Braziliei împotriva sancțiunilor unilaterale.

„Astfel de măsuri, pe lângă faptul că au aprobarea consiliului de securitate al Națiunilor Unite, au și un impact negativ asupra economiei din întreaga lume și, în special, în țările subdezvoltate, dintre care cele mai multe nu și-au revenit complet după pandemie” , a spus Vieira.

The post LIVE UPDATE. 419 zile de invazie rusă. Irakul se oferă să fie mediator între Ucraina și Rusia pentru a pune capăt războiului appeared first on Aleph News.

Previous post FOTO. Cele mai bune momente de la Coachella 2023 din ziua 2: BlackPink, Calvin Harris, Rosalía au cucerit scena
Next post Ţara care îi plăteşte cu 500$ pe tineri pentru a ieşi din case. De ce fenomenul îngrijorează autorităţile