LIVE UPDATE. 304 zile de invazie. Administrația Biden investighează modul în care tehnologia americană ajunge în dronele de atac iraniene folosite împotriva Ucrainei

  • Administrația Biden a lansat un grup de lucru extins pentru a investiga modul în care componente americane și occidentale ajung în dronele de fabricație iraniană pe care Rusia le lansează cu sutele în Ucraina.
  • SUA a impus restricții dure de control al exporturilor și sancțiuni pentru a împiedica Iranul să obțină materiale de înaltă performanță, dar au apărut dovezi care sugerează că Iranul găsește o abundență de tehnologie disponibilă în comerț.
  • Luna trecută, organizația de investigație Conflict Armament Research, cu sediul în Marea Britanie, a examinat mai multe drone doborâte în Ucraina și a constatat că 82% din componentele acestora au fost fabricate de companii cu sediul în SUA.

Administrația Biden a lansat un grup de lucru extins pentru a investiga modul în care componente americane și occidentale, inclusiv microelectronice de producție americană, ajung în dronele de fabricație iraniană pe care Rusia le lansează cu sutele în Ucraina, au declarat pentru CNN mai mulți oficiali familiarizați cu acest efort.

SUA a impus restricții dure de control al exporturilor și sancțiuni pentru a împiedica Iranul să obțină materiale de înaltă performanță, dar au apărut dovezi care sugerează că Iranul găsește o abundență de tehnologie disponibilă în comerț.

Luna trecută, organizația de investigație Conflict Armament Research, cu sediul în Marea Britanie, a examinat mai multe drone doborâte în Ucraina și a constatat că 82% din componentele acestora au fost fabricate de companii cu sediul în SUA.

Printre componentele găsite în unele dintre drone se numără procesoare construite de compania tehnologică Texas Instruments (TI), cu sediul în Dallas, potrivit unei investigații a forțelor armate ucrainene și a unei surse familiare cu ancheta americană, precum și un motor fabricat de o firmă austriacă deținută de compania canadiană Bombardier Recreational Products. Ambele companii au condamnat orice utilizare a tehnologiei lor în scopuri ilicite.

Implicarea aparent neintenționată a acestora în industria iraniană de fabricare a dronelor subliniază modul în care produse ieftine destinate uzului civil pot fi ușor adaptate în scopuri militare și, adesea, se află chiar în afara limitelor sancțiunilor și ale regimurilor de control al exporturilor.

Texas Instruments a precizat într-o declarație pentru CNN că „TI nu vinde niciun produs în Rusia, Belarus sau Iran. TI respectă legile și reglementările aplicabile în țările în care operăm și colaborează cu organizațiile de aplicare a legii, după cum este necesar și adecvat. În plus, nu susținem și nu aprobăm utilizarea produselor noastre în aplicații pentru care nu au fost proiectate” .

Bombardier Recreational Products a precizat într-un comunicat că a lansat o investigație cu privire la modul în care motoarele au ajuns în drone.

„Toate mâinile pe punte”

Investigația s-a intensificat în ultimele săptămâni pe fondul informațiilor obținute de SUA potrivit cărora Kremlinul se pregătește să își deschidă propria fabrică pentru producția de drone în interiorul Rusiei, ca parte a unui acord cu Iranul, au declarat oficialii citați de CNN.

Iranul a început deja să transfere schițe și componente pentru drone în Rusia pentru a ajuta la producția în această țară, a relatat CNN, într-o extindere dramatică a parteneriatului militar al țărilor.

Agenții din Washington sunt implicate în acest grup operativ, inclusiv departamentele de apărare, de stat, de justiție, de comerț și de trezorerie, iar un oficial a descris ancheta ca fiind o inițiativă cu toate mâinile pe punte”. Efortul este supervizat de Consiliul de Securitate Națională al Casei Albe ca parte a unei abordări și mai mari, holistice” , pentru a trata cu Iranul, a declarat un oficial de rang înalt al administrației, de la reprimarea protestatarilor și programul său nuclear până la rolul său tot mai profund în războiul din Ucraina.

Dar problema dronelor este deosebit de urgentă, având în vedere volumul mare de componente fabricate în SUA, multe dintre ele fabricate în ultimii doi ani, care au fost găsite în dronele iraniene pe care Rusia le-a desfășurat în Ucraina împotriva civililor și a infrastructurii critice. 

Conflict Armament Research a constatat că dronele iraniene pe care le-a examinat în Ucraina în noiembrie aveau capacități tehnologice de nivel superior” , inclusiv senzori de nivel tactic și semiconductori proveniți din afara Iranului, demonstrând că Teheranul a reușit să ocolească regimurile actuale de sancțiuni și a adăugat mai multe capacități și reziliență la armele sale” .

John Kirby, oficial al Consiliului Național de Securitate, a declarat reporterilor la începutul acestei luni că SUA va sancționa trei companii rusești implicate în achiziționarea și utilizarea dronelor iraniene și că „evaluează măsurile suplimentare pe care le putem lua în ceea ce privește controlul exporturilor pentru a restricționa accesul Iranului la tehnologii sensibile”. 

O mare parte din această muncă a revenit grupului operativ, au declarat oficialii, iar printre primele sale sarcini a fost aceea de a notifica toate companiile americane ale căror componente au fost găsite în drone. Angajați ai Congresului informați cu privire la acest efort au declarat pentru CNN că speră ca grupul operativ să furnizeze legislatorilor o listă a companiilor americane ale căror echipamente au fost găsite în drone, într-un efort de a forța o mai mare responsabilitate prin îndemnarea companiilor să își monitorizeze mai atent lanțurile de aprovizionare.

De asemenea, grupul operativ trebuie să se coordoneze cu aliații străini, deoarece componentele utilizate în drone nu se limitează la cele produse de companiile americane.  Conflict Armament Research a constatat, de asemenea, că ,,mai mult de 70 de producători cu sediul în 13 țări și teritorii diferite” au produs componentele din dronele iraniene pe care le-au examinat.

În octombrie, CNN a obținut acces la o dronă care a fost doborâtă în Marea Neagră, în apropiere de Odesa, și capturată de forțele ucrainene. S-a constatat că aceasta conținea baterii japoneze, un motor austriac și procesoare americane. 

De asemenea, Iranul ar putea achiziționa din China replici aproape exacte ale componentelor occidentale, potrivit unui studiu publicat luna trecută de Institutul pentru Știință și Securitate Internațională, cu sediul la Washington. ,,China joacă un rol mai important decât s-a evaluat anterior pentru a permite Iranului să fabrice și să furnizeze drone forțelor rusești” , se arată în raport. ,,Se pare că firmele chineze furnizează Iranului copii ale produselor occidentale pentru a produce drone de luptă UAV” .

Casa Albă consideră că reușește să facă cunoscută cu succes amploarea problemei aliaților. Înaltul oficial al administrației a declarat pentru CNN că există ,,un consens internațional larg și profund în creștere cu privire la Iran, de la UE la Canada, Australia și Noua Zeelandă, care este condus de diplomația americană” .

Nu există nicio dovadă că vreuna dintre companiile occidentale își exportă cu bună știință tehnologia pentru a fi folosită la drone, iar acesta este parțial motivul pentru care sarcina grupului operativ a fost atât de dificilă, au declarat oficialii. 

Un joc de «a bate o cârtiță»

Grupul operativ are o sarcină dificilă în ceea ce privește urmărirea lanțurilor de aprovizionare pentru industria microelectronică, care se bazează în mare măsură pe distribuitori și revânzători terți. Microcipurile și alte dispozitive de mici dimensiuni care au ajuns în atât de multe drone iraniene și rusești nu sunt doar ieftine și disponibile pe scară largă, ci și ușor de ascuns. 

De asemenea, Iranul se folosește de companii-paravan pentru a cumpăra echipamente din SUA și UE care pot avea o dublă utilizare, cum ar fi motoarele austriece, pe care Teheranul le poate folosi apoi pentru a construi drone, potrivit Departamentului Trezoreriei, care a sancționat mai multe dintre aceste companii în septembrie. 

 Acest lucru face ca monitorizarea lanțului de aprovizionare să fie o provocare, deși experții spun că întreprinderile americane și europene ar putea face mult mai mult pentru a urmări unde se duc produsele lor. 

,,Companiile americane ar trebui să facă mult mai mult pentru a-și urmări lanțurile de aprovizionare” , a declarat Dmitri Alperovitch, fost director de tehnologie la firma de securitate cibernetică CrowdStrike. 

Urmărirea mai bună a revânzătorilor este un prim pas, a spus el, dar sarcina este, în mod cert, dificilă, deoarece multe dintre produsele acestor companii sunt atât de banale și sunt disponibile în afara rafturilor și online în scopuri civile. În cele din urmă, neutralizarea unor companii iraniene de fațadă prin sancțiuni și întreruperea aprovizionării acestora de la unele companii occidentale va fi ca ,,un joc de «whack a mole»” , a spus Alperovitch, menționând că acestea ,,pot găsi cu ușurință un alt furnizor” .

El a adăugat că adevăratul ,,punct slab” al politicii americane în ceea ce privește controlul exporturilor este aplicarea legii – și urmărirea penală a persoanelor specifice implicate în tranzacțiile ilicite. 

,,Trebuie să sporim resursele pentru aplicarea sancțiunilor noastre pentru a obține efectul dorit” , a spus Alperovitch.

,,Poți pune companii pe lista entităților [sancționate]” , a adăugat el, ,,dar dacă nu urmărești efectiv persoanele implicate, nu înseamnă mare lucru. „ 

The post LIVE UPDATE. 304 zile de invazie. Administrația Biden investighează modul în care tehnologia americană ajunge în dronele de atac iraniene folosite împotriva Ucrainei appeared first on Aleph News.

Previous post Germania suspendă în mod oficial garanțiile pentru afaceri cu Iranul
Next post VIDEO. Amintiți-vă de cei obosiți de război și de cei săraci, îndeamnă Papa în ajunul Crăciunului