LIVE UPDATE. 299 de zile de invazie. Kissinger face apel la o pace negociată în Ucraina, Kievul îi respinge propunerea

  • Se apropie timpul pentru o pace negociată în Ucraina pentru a reduce riscul unui nou război mondial devastator, a declarat veteranul diplomat american Henry Kissinger.
  • Kissinger s-a întâlnit de mai multe ori cu Vladimir Putin de când acesta a devenit președinte în 2000.
  • În prezent nu se întrevede niciun sfârşit al războiului declanşat în februarie de Rusia contra Ucrainei şi care a ucis zeci de mii de oameni.

Se apropie timpul pentru o pace negociată în Ucraina pentru a reduce riscul unui nou război mondial devastator, dar visele de destrămare a Rusiei ar putea declanșa haosul nuclear, a declarat veteranul diplomat american Henry Kissinger, potrivit Reuters.

Kissinger, un arhitect al politicii de detensionare a Războiului Rece față de Uniunea Sovietică în calitate de secretar de stat în timpul președinților republicani Richard Nixon și Gerald Ford, s-a întâlnit de mai multe ori cu Vladimir Putin de când acesta a devenit președinte în 2000.

Conflictul declanșat de invazia din 24 februarie a lui Putin în Ucraina, care a ucis zeci de mii de oameni și a alungat milioane de oameni din casele lor, nu se întrevede un sfârșit. Rusia controlează acum aproximativ o cincime din Ucraina.

În timp ce Putin vrea ca Ucraina să recunoască pierderea Crimeii şi a regiunilor din est şi sud anexate de Rusia, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, sprijinit de Occident cu arme şi muniţii, condiţionează orice negociere cu Rusia de retragerea completă a trupelor acesteia de pe tot teritoriul Ucrainei, condiţie în care Moscova vede o influenţă a Washingtonului asupra Kievului.

Se apropie momentul să ne raportăm la schimbările strategice deja realizate şi să le integrăm într-o nouă structură în direcţia obţinerii păcii prin negociere” , a scris Kissinger într-un articol intitulat Cum să evităm un alt război mondial” , publicat în revista The Spectator.

Un proces de pace trebuie să lege Ucraina de NATO, indiferent de formulă. Alternativa neutralităţii nu mai are sens” , a remarcat fostul secretar de stat american.

Kissinger a declarat că în luna mai un acord de încetare a focului prin care Rusia să se retragă de-a lungul liniei de contact create în 2014 după anexarea Crimeii şi declanşarea atunci a conflictului armat în estul separatist pro-rus al Ucrainei, menţionând ca opţiune şi organizarea de referendumuri sub supraveghere internaţională în teritoriile ucrainene revendicate de Rusia, propuneri respinse de Zelenski.

Kissinger atrage pe de altă parte atenţia că dorinţa Occidentului de a face Rusia ,,neputincioasă” sau chiar de a obţine ,,disoluţia Rusiei ori distrugerea capacităţii sale politice strategice” pot rezulta într-o situaţia de haos în care diferitele etnii şi regiuni din interiorul Rusiei ar putea încerca să-şi tranşeze diferendele prin violenţă, acesta într-o ţară înarmată cu mii de focoase nucleare” .

The post LIVE UPDATE. 299 de zile de invazie. Kissinger face apel la o pace negociată în Ucraina, Kievul îi respinge propunerea appeared first on Aleph News.

Previous post Daniel Morar: „Putea să fie altcumva are un sens ambivalent. Putea ca anii de performanță ai sistemului judiciar să se păstreze, acum pare un mic regres”
Next post Medicamentul banal pe care îl ai în casă ce curăță petele arse de pe fierul de călcat