LIVE UPDATE. 206 zile de invazie. Forțele ucrainene fac „mișcări de avansare deliberate și calculate” în cazul contraofensivei în zona Herson

  • Este a 206-a zi a invaziei provocate de Rusia în Ucraina.
  • Joe Biden a anunțat un nou pachet de ajutor militar în valoare de 600 de milioane de dolari pentru Ucraina.
  • O groapă comună cu peste 400 de cadavre a fost găsită la Izium, oraș recucerit în urmă cu câteva zile de armata ucraineană. Un anunț în acest sens a fost făcut de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE ORA 06.00

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că a trimis forțele ruse în Ucraina în februarie ca răspuns la dorința Occidentului de a rupe Rusia, relatează Reuters.

Putin a vorbit la un summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai. Discutând public despre război pentru prima dată de la contraofensiva dramatică a Ucrainei care a alungat trupele rusești din regiunea Harkov săptămâna trecută, Putin a amenințat că va continua loviturile asupra infrastructurii ucrainene și a spus: Vom vedea cum se va termina (contraofensiva Ucrainei)”.

UPDATE ORA 05.00

Președintele rus Vladimir Putin a respins vineri recentul succes militar al Ucrainei în recucerirea regiunii Harkov, afirmând că Rusia preia treptat controlul asupra unor noi zone ale țării, relatează Reuters.

Vorbind după un summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai, desfășurat în orașul uzbec Samarkand, el a declarat că planul operațiunii militare speciale” care reprezintă invazia rusă în Ucraina nu face obiectul unor ajustări”.

Statul Major General consideră că un lucru este important, altul secundar – dar sarcina principală rămâne neschimbată, iar aceasta este pusă în aplicare”, a declarat Putin. Obiectivul principal este eliberarea întregului teritoriu al Donbasului”.

UPDATE ORA 04.00

Statele membre ale ONU au votat vineri pentru a face o excepție de a-i permite liderului ucrainean Volodimir Zelenski să se adreseze săptămâna viitoare Adunării Generale prin video, în ciuda opoziției Rusiei.

Din cele 193 de state membre, 101 au votat în favoarea permiterii ca Zelenski să prezinte o declarație preînregistrată în loc să o facă în persoană, așa cum se cere de obicei. Șapte membri au votat împotriva propunerii, inclusiv Rusia. Nouăsprezece state s-au abținut.

Începând de marți, aproximativ 150 de lideri mondiali se vor adresa Adunării Generale de la New York. Liderilor mondiali li s-a permis să vorbească prin video în 2020 și în 2021 din cauza pandemiei COVID-19, dar anul acesta evenimentul a revenit la intervenția în persoană și doar cei prezenți pot vorbi.

UPDATE ORA 03.00

Nouăzeci și nouă la sută din cadavrele exhumate prezentau semne de moarte violentă, a declarat vineri șeful administrației regionale ucrainene cu privire la locul de crime în masă descoperit după ce forțele Kievului au recucerit orașul Izium din estul Ucrainei.

Dintre cadavrele care au fost exhumate astăzi, 99 la sută prezentau semne de moarte violentă”, a declarat Oleg Synegubov, șeful administrației regionale din Harkov, pe rețelele de socializare, relatează Agenția France-Presse.

Există mai multe cadavre cu mâinile legate la spate, iar o persoană este îngropată cu o frânghie în jurul gâtului”, a adăugat el. Evident, acești oameni au fost torturați și executați”.

UPDATE ORA 02.00

Uniunea Europeană este profund șocată” de descoperirea de către oficialii ucraineni a unor gropi comune în orașul recucerit Izium, a declarat vineri șeful politicii externe a blocului, Josep Borrell, relatează Agenția France-Presse.

Uniunea Europeană este profund șocată de gropile comune descoperite de autoritățile ucrainene,…”, a declarat Borrell. Condamnăm aceste atrocități în termenii cei mai fermi posibil. Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a lăsat o dâră de sânge și distrugere în întreaga Ucraină”, a adăugat el.

Declarația lui Borrell a fost făcută după ce anchetatorii ucraineni au descoperit sute de cadavre îngropate în grabă într-o pădure din afara orașului, în estul regiunii Harkov.

UPDATE ORA 01.00

Rusia a acuzat Ucraina că a efectuat atacuri țintite în orașele Kherson și Luhansk împotriva unor înalți oficiali locali care au colaborat cu Moscova. Cel puțin cinci rachete Himars s-au prăbușit în clădirea administrației centrale din Kherson, pe care trupele rusești o ocupă din martie, după ce au sosit din Crimeea. O înregistrare video de la fața locului a arătat fum ieșind din complex și resturi. În cealaltă parte a țării, în orașul Luhansk din estul țării, un procuror pro-rus a murit împreună cu adjunctul său când biroul lor a fost aruncat în aer. Cauza exploziei nu a fost imediat clară. Consilierul principal al președintelui Volodimir Zelenski, Mikhailo Podolyak, a declarat că Ucraina nu se află în spatele exploziei misterioase de vineri din Luhansk.

ȘTIRE INIȚIALĂ

SUA evaluează că ucrainenii „își consolidează câștigurile” obținute în urma recuceririlor teritoriale din zona Harkov, potrivit Departamentului Apărării, citat de CNN.

În nord, ceea ce vedem este că ucrainenii își consolidează câștigurile după ce au recucerit un teritoriu semnificativ, iar rușii încearcă să își consolideze liniile defensive după ce au fost împinși înapoi” , a declarat secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă al forțelor aeriene Pat Ryder, în cadrul unui briefing cu jurnaliștii.

Ryder a mai spus că forțele ucrainene fac „mișcări de avansare deliberate și calculate” cu contraofensiva lor în zona Herson.

,,Ca întotdeauna, obiectivul nostru continuă să rămână acela de a le oferi sprijinul de care au nevoie în lupta lor” , a spus Ryder.

The post LIVE UPDATE. 206 zile de invazie. Forțele ucrainene fac „mișcări de avansare deliberate și calculate” în cazul contraofensivei în zona Herson appeared first on Aleph News.

Previous post Ion Cristoiu, despre economisirea energiei: Deocamdată, la nivelul UE suntem la faza de glumă. Dacă economisirea ar fi într-adevăr o problemă, atunci s-ar declara stare de urgenţă în toate statele Uniunii
Next post Un expert în somn explică cum să adormi la loc în două minute