LIVE UPDATE. 196 de zile de invazie. Directorul AIEA spune că „ne jucăm cu focul”, în timp ce analizează la ONU raportul privind centrala nucleară Zaporojie

  • Directorul AIEA, care a făcut apel la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite marți, în legătură cu centrala nucleară din Zaporojie, a declarat că ne jucăm cu focul și ceva foarte catastrofal ar putea avea loc”.
  • Loviturile pe care le-a primit această instalație și pe care am putut să le văd personal și să le evaluez împreună cu experții mei sunt pur și simplu inacceptabile”, a declarat Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.
  • În urma raportului AIEA publicat marți, el a subliniat că inspectorii agenției au rămas la fața locului asigurând capacitatea de evaluare directă a situației.

Directorul AIEA, care a făcut apel la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite marți, în legătură cu centrala nucleară din Zaporojie, a declarat că ne jucăm cu focul și ceva foarte catastrofal ar putea avea loc”.

Loviturile pe care le-a primit această instalație și pe care am putut să le văd personal și să le evaluez împreună cu experții mei sunt pur și simplu inacceptabile”, a declarat Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

În urma raportului AIEA publicat marți, el a subliniat că inspectorii agenției au rămas la fața locului asigurând capacitatea de evaluare directă a situației.

În acest caz, avem imperativul etic istoric de a preveni ca ceva să se întâmple”, iar prin stabilirea acestei prezențe și în tandem stabilirea unei zone de protecție și securitate, el consideră că au capacitatea de a preveni o catastrofă.

Este ceva ce se poate face acum”, a spus el, adăugând: Avem inspectorii acolo deja desfășurați care își fac treaba. Putem conveni asupra unui mecanism de protecție foarte simplu, dar incredibil de necesar, pentru a evita ceea ce se întâmplă acum, în timp ce vorbim, și anume bombardarea unei centrale nucleare.”

Adresându-se Consiliului de Securitate al ONU, el a spus că este timpul să profităm de această oportunitate atât de fundamentală pentru pace pentru securitate și pentru a proteja populația din Ucraina și nu numai”.

El a reiterat punctele de pe ordinea de zi din raportul său neutru” și tehnic” publicat marți, în special solicitând crearea unei zone de protecție a securității nucleare în jurul perimetrului centralei.

Raportul a constatat, de asemenea, că operatorii operează în circumstanțe extrem de dificile împreună cu echipamente și vehicule militare în diferite părți ale acesteia”, iar AIEA a cerut îndepărtarea imediată a acestor echipamente militare pentru a nu interveni. Raportul său a solicitat, de asemenea, ca operatorii să fie capabili să performeze fără presiuni externe.

Raportul recomandă restabilirea redundanței liniei de alimentare cu energie electrică în afara amplasamentului, ceea ce înseamnă că toate activitățile militare care afectează aceste sisteme de alimentare cu energie electrică trebuie să fie oprite imediat”.

De asemenea, el a solicitat ca lanțul de aprovizionare să fie neîntrerupt și să asigure transportul neîntrerupt către și de la sit. El a prezentat marți, mai devreme, concluziile raportului și cele 7 recomandări pentru Christiane Amanpour de la CNN.

The post LIVE UPDATE. 196 de zile de invazie. Directorul AIEA spune că „ne jucăm cu focul”, în timp ce analizează la ONU raportul privind centrala nucleară Zaporojie appeared first on Aleph News.

Previous post Comandantul instalat de Rusia într-un oraş din sudul Ucrainei a fost grav rănit, după ce maşina lui a explodat
Next post Vladimir Putin susține că Rusia „nu a început” atacul militar în Ucraina