LIVE UPDATE. 188 de zile de invazie. SUA monitorizează datele senzorilor de radiații de la centrala nucleară Zaporojie

  • Oamenii de știință ai guvernului american monitorizează datele senzorilor de radiații de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării, și nu au observat nici un indiciu de niveluri crescute sau anormale de radiații până în prezent”.
  • Oficialul a declarat că SUA face presiuni asupra Rusiei să elibereze centrala electrică și să permită ucrainenilor să o poată opera în pace”.
  • Purtătorul de cuvânt adjunct principal Vedant Patel a declarat că Departamentul de Stat al SUA „speră că Rusia se va ține de cuvânt și va permite o inspecție completă a instalațiilor”.

Oamenii de știință ai guvernului american monitorizează datele senzorilor de radiații de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării, și nu au observat nici un indiciu de niveluri crescute sau anormale de radiații până în prezent”.

Oficialul a declarat că SUA face presiuni asupra Rusiei să elibereze centrala electrică și să permită ucrainenilor să o poată opera în pace”.

Suntem foarte intenționați să ne asigurăm că AIEA își poate trimite echipa în centrală și să asigure siguranța operațiunilor acestei centrale”, a adăugat oficialul.

Purtătorul de cuvânt adjunct principal Vedant Patel a declarat că Departamentul de Stat al SUA speră că Rusia se va ține de cuvânt și va permite o inspecție completă a instalațiilor”.

O echipă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), condusă de șeful acesteia, Rafael Grossi, se află în drum spre centrala ocupată de Rusia în sud-estul Ucrainei. Oficialii au avertizat în legătură cu riscul unui incident nuclear catastrofal, pe fondul bombardamentelor din apropierea instalației. Oficialii americani și ucraineni au cerut crearea unei zone demilitarizate în jurul centralei.

Separat, un oficial militar american de rang înalt a declarat că SUA știu de atacurile aeriene și bombardamentele de artilerie care au avut loc în jurul centralei nucleare” și că rușii trag din zona din jurul centralei nucleare”, precum și de faptul că folosesc centrala nucleară pentru a depozita o mulțime de echipamente”.

Cu toate acestea, acest oficial a mai spus că „există probabilitatea” ca și ucrainenii să fi tras în apropierea centralei.

În mai multe cazuri, este vorba de focuri de răspuns ale rușilor care trag din acele locații”, a spus oficialul.

The post LIVE UPDATE. 188 de zile de invazie. SUA monitorizează datele senzorilor de radiații de la centrala nucleară Zaporojie appeared first on Aleph News.

Previous post Bombardamentele rusești distrug case în Mykolaiv, în timp ce Ucraina începe contraofensiva în sudul țării
Next post Marcel Ciolacu anunţă că salariul minim pe economie ar putea creşte semnificativ din 2023