Guvernul vrea 56.000 de hectare împădurite până în 2026, prin PNRR

  • În PNRR sunt prevăzute păduri noi, dar și de suport pentru pepiniere.
  • Se doresc arbuști tineri rezistenți la schimbările climatice.
  • Investițiile în reîmpăduriri sunt obiectul schemei de ajutor de stat.

56.000 de hectare vor fi împădurite până în 2026, prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență). Sunt două ghiduri de finanțare pentru împăduriri și reîmpăduriri lansate de ministrul Mediului și un buget de 730 milioane de euro.

Ciprian Gălușcă, activist de mediu Greenpeace, spune că necesitatea de împădurire depășește cu mult obiectivele acestui proiect.

„În România, necesitatea de a împăduri în zona de câmpie este uriașă. Vombim de sute de mii de hectare. INS ne spune că avem 50.000 hectare de teren care nu mai poate fi folosit, este degradat. Numai dacă ne uităm la problema asta, solurile degradate, putem să ne dăm seama că necesarul este uriaș.”

Octavian Berceanu, fost șef al gărzii de mediu, spune că banii din PNRR nu vor rezolva problema defrișărilor. Cu acești bani se vor împăduri zone în care nu a mai fost pădure până acum, nu zone defrișate. Chiar și așa, există mai multe obstacole.

„În primul rând, nu avem o strategie națională, să începem să împădurim din locațiile în care pădurea are șanse maxime de a crește și a nu se usca. Asta înseamnă majoritar cursurile de apă, zonele umede. De acolo ar trebui să extindem fondul forestier în România.”

The post Guvernul vrea 56.000 de hectare împădurite până în 2026, prin PNRR appeared first on Aleph News.

Previous post Revoluție în medicină. Inginerii de la Harvard au dezvoltat primul model de inimă artificială
Next post Viața sexuală este afectată de căldurile extreme. Când crește temperatura, crește și libidoul, spun experții