Deșeurile de plastic la nivel mondial se vor tripla până în 2060, potrivit OCDE
- Raportul estimează că, în 2060, aproape două treimi din deșeurile de plastic vor proveni de la articole cu durată de viață scurtă.
- Raportul prezintă ceea ce se va întâmpla dacă țările vor continua cu modelul actual de business as usual.
- De asemenea, raportul arată ceea ce s-ar putea obține dacă națiunile ar colabora pentru a implementa schimbări.
Conform unui nou raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), cantitatea de deșeuri de plastic produsă la nivel mondial este pe cale să se tripleze până în 2060, aproximativ jumătate dintre acestea ajungând la groapa de gunoi și mai puțin de o cincime fiind reciclate.
Raportul, Global Plastics Outlook: Scenarii politice până în 2060, afirmă că, în lipsa unor măsuri radicale de reducere a cererii, de creștere a duratei de viață a produselor și de îmbunătățire a gestionării deșeurilor și a posibilității de reciclare, poluarea cu plastic va crește în paralel cu o creștere de aproape trei ori a utilizării plasticului, determinată de creșterea populației și a veniturilor. Raportul estimează că, în 2060, aproape două treimi din deșeurile de plastic vor proveni de la articole cu durată de viață scurtă, cum ar fi ambalajele, produsele cu costuri reduse și textilele.
„Dacă ne dorim o lume fără poluare cu plastic, în conformitate cu ambițiile Adunării Națiunilor Unite pentru Mediu, va trebui să luăm măsuri mult mai stricte și coordonate la nivel mondial”, a declarat Mathias Cormann, secretarul general al OCDE.
„Acest raport propune politici concrete care pot fi puse în aplicare de-a lungul ciclului de viață al materialelor plastice și care ar putea reduce semnificativ – și chiar elimina – scurgerile de plastic în mediul înconjurător.”
Raportul, care va fi publicat integral în cursul acestui an, estimează că, în absența unor noi politici îndrăznețe, consumul global de materiale plastice va crește de la 460 de milioane de tone (Mt) în 2019 la 1 231 Mt în 2060, o creștere mai rapidă decât cea a majorității materiilor prime. Creșterea va fi cea mai rapidă în țările în curs de dezvoltare și emergente din Africa și Asia, deși țările OCDE vor produce în continuare mult mai multe deșeuri de plastic pe cap de locuitor (238 kg pe an, în medie) în 2060 decât țările care nu fac parte din OCDE (77 kg).
La nivel mondial, se estimează că scurgerile de plastic în mediul înconjurător se vor dubla, ajungând la 44 Mt pe an, în timp ce acumularea de plastic în lacuri, râuri și oceane se va mai mult decât tripla, în timp ce deșeurile de plastic vor crește de la 353 Mt în 2019 la 1 014 Mt în 2060. Cea mai mare parte a poluării provine de la resturi mai mari, cunoscute sub numele de macroplastice, dar scurgerile de microplastice (polimeri sintetici cu diametrul mai mic de 5 mm) din articole precum peletele de plastic industriale, textilele și uzura pneurilor reprezintă, de asemenea, o preocupare serioasă.
Se preconizează că ponderea deșeurilor de plastic care sunt reciclate cu succes va crește la 17% în 2060, de la 9% în 2019, în timp ce incinerarea și depozitarea la groapa de gunoi vor continua să reprezinte aproximativ 20% și, respectiv, 50% din deșeurile de plastic. Se preconizează că ponderea plasticului care scapă sistemelor de gestionare a deșeurilor – ajungând în schimb în gropi de gunoi necontrolate, arse în gropi deschise sau care se scurg în sol sau în mediul acvatic – va scădea de la 22% la 15%.
Raportul indică faptul că politicile de reducere a impactului plasticului asupra mediului și de încurajare a unei utilizări mai circulare a acestuia ar trebui să includă:
- Taxe pe materialele plastice, inclusiv pe ambalajele din plastic
- Stimulente pentru reutilizarea și repararea articolelor din plastic
- obiective privind conținutul reciclat în noile produse din plastic
- sisteme de responsabilitate extinsă a producătorului (EPR)
- Îmbunătățirea infrastructurii de gestionare a deșeurilor
- creșterea ratelor de colectare a deșeurilor.
Uniunea Europeană a interzis o serie de articole din plastic de unică folosință în 2021, inclusiv tacâmurile și vasele de unică folosință, paharele de luat la pachet, recipientele din polistiren și paiele.
The post Deșeurile de plastic la nivel mondial se vor tripla până în 2060, potrivit OCDE appeared first on Aleph News.