De ce este Odesa importantă atât pentru Ucraina, cât și pentru Rusia?
Străzile din Odesa sunt din nou pline de viață, dar atacurile ocazionale cu rachete contrazic orice sentiment de normalitate. Clădirile de piatră ornamentate din centrul său istoric sunt susținute de saci de nisip. Puțini oameni se aventurează pe plajă pentru a face o baie în Marea Neagră, care este acum puternic minată, iar o interdicție de intrare la ora 22:00 îi ține în casă pe cei aproximativ 500.000 de locuitori care nu au fugit noaptea.
Pentru moment, orașul respiră ușurat. Rusia și-a redus ambiția invaziei și se concentrează asupra estului. Dar ce este mai rău ar putea veni în continuare, scrie The Economist.
Odesa are o importanță tactică, simbolică și economică enormă. Pentru restul lumii, soarta portului va determina gravitatea unei crize alimentare în creștere.
De ce este atât de mult în joc la Odessa?
Supranumit „perla de la malul mării”, cel de-al treilea oraș ca mărime din Ucraina a fost cândva o bijuterie a imperiului rus. A fost fondat în 1794 de către Ecaterina cea Mare și a devenit un centru comercial și un refugiu pentru scriitori (se spune că Cehov s-a îndopat cu înghețată în oraș, iar Pușkin a petrecut 13 luni acolo).
Importanța sa istorică a ajutat, probabil, la protejarea centrului orașului de cele mai grave atacuri rusești, spre deosebire de Mariupol, cel mai mare port de la Marea Azov, aflat la 500 km spre est. La fel ca în mare parte din estul Ucrainei, populația din Odesa este în mare parte rusofonă, deși războiul i-a consolidat identitatea ucraineană.
Odesa este crucială și din punct de vedere economic. Porturile de la Marea Neagră, inclusiv Odesa, alte două porturi din apropiere (Pivdennyi și Chornomorsk) și Mykolaiv, la est, gestionau peste 70% din exporturile Ucrainei înainte de război.
Blocada Rusiei la Marea Neagră și exploatarea defensivă a apelor sale de către Ucraina au oprit toate transporturile, inclusiv cele de grâu, din care Ucraina era al cincilea exportator mondial. Acest lucru a contribuit la creșterea prețurilor la grâu cu peste 50% în acest an. La 24 mai, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a acuzat Rusia că folosește foamea ca armă.
Rusia, cel mai mare exportator de grâu din lume în 2021, a profitat de prețurile ridicate aproape record. Iar acum folosește penuria ca monedă de schimb, oferindu-se să deblocheze porturile în schimbul ridicării sancțiunilor de către Occident.
Presiunea pentru redeschiderea porturilor din Marea Neagră nu va face decât să crească. O nouă recoltă va începe în aproximativ o lună, dar Ucraina nu are spațiu pentru a stoca ceea ce culege. Potrivit lui Slawomir Matuszak de la Centrul pentru Studii Estice, un think-tank cu sediul la Varșovia, sezonul următor va aduce 30 de milioane de tone de recolte pentru export, pe lângă cele 20 de milioane de tone aflate deja în silozuri. Aceasta înseamnă de aproximativ 50 de ori mai mult decât a exportat țara în ultima lună. Rutele alternative pe calea ferată și pe șosea pot transporta doar o fracțiune din exporturile obișnuite și la un cost de transport mult mai mare decât pe mare. Liderii mondiali caută cu disperare modalități de a debloca exporturile Ucrainei, până acum fără succes.
Orașul a rezistat până acum atacurilor
Deocamdată, Rusia își concentrează eforturile militare în regiunea estică Donbas. Dar a stins ultimele rămășițe de rezistență în Mariupol, iar unii se tem că ar putea reactiva amenințarea. O modalitate de a face acest lucru ar fi ca armata rusă să avanseze spre vest prin Mykolaiv, la 130 km distanță, prin Odesa, spre Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă din Moldova pe care a pus ochii și în Moldova.
Rachetele rusești au vizat în principal infrastructura, inclusiv în multiplele atacuri asupra aeroportului orașului și a podului Zatoka din apropiere, care a fost principala rută pentru proviziile care veneau din România. Dar au lovit, de asemenea, clădiri rezidențiale și centre comerciale. Un atac amfibiu pare puțin probabil. Cucerirea orașului ar fi cea mai dificilă parte a unui efort al Rusiei de a prelua controlul coastei și de a bloca țara. Până în prezent, Odessa a rezistat în fața agresiunii rusești. Soarta sa contează mult dincolo de granițele Ucrainei.
The post De ce este Odesa importantă atât pentru Ucraina, cât și pentru Rusia? appeared first on Aleph News.