Berlusconi a declarat că nu s-ar fi întâlnit cu Zelenski dacă ar fi fost premierul Italiei: „Judec foarte negativ comportamentul acestui domn”

  • Fostul premier italian Silvio Berlusconi l-a acuzat pe preşedintele Volodimir Zelenski că este vinovat pentru războiul pornit de Rusia contra Ucrainei.
  • Silvio Berlusconi a afirmat că nu s-ar fi dus niciodată, spre deosebire de Giorgia Meloni, să se întâlnească cu VolodImIr Zelenski la Bruxelles.
  • Dar guvernul de la Roma a asigurat după declaraţia lui Berlusconi că sprijină ,,ferm” Ucraina în faţa invaziei ruse.

Fostul premier italian Silvio Berlusconi, al cărui partid Forza Italia (FI) face parte din actualul guvern de la Roma, l-a acuzat duminică pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că este vinovat pentru războiul pornit de Rusia contra Ucrainei, poziţie faţă de care executivul condus de Georgia Meloni s-a delimitat imediat, potrivit Reuters și Le Figaro.

Dacă eu aş mai fi fost prim-ministru nu aş fi vorbit niciodată cu Zelenski, pentru că, aşa cum ştiţi, asistăm la devastarea ţării sale şi la uciderea soldaţilor şi a civililor săi” , a spus Berlusconi după ce a votat la alegerile locale în provincia Lombardia, referindu-se la întâlnirea pe care Georgia Meloni a avut-o săptămâna aceasta la Bruxelles cu Volodimir Zelenski.

Pentru a obţine pacea, cred că preşedinte al Statelor Unite ar trebui să vorbească cu Zelenski şi să-i spună: «la sfârşitul războiului vei avea la dispoziţie un Plan Marshall de 6,7,8 sau 9 miliarde de dolari pentru a reconstrui Ucraina, dar cu o condiţie, aceea ca mâine să ordoni încetarea focului, pentru că nu-ţi vom mai da alţi dolari şi nici alte arme» . Numai aşa poate fi convins acest domn să ordone o încetare a focului” , a sugerat fostul premier italian de dreapta.

Una dintre reacţiile critice după această declaraţie a venit din partea Partidului Democrat (PD), formaţiune italiană de centru-stânga aflată în opoziţie.

,,Astăzi, Berlusconi s-a plasat oficial de partea Rusiei lui Putin. Cu asemenea aliaţi în guvern, premierul Georgia Meloni să nu se plângă de cum este tratată în UE” , a scris pe Twitter purtătoarea de cuvânt a senatorilor din PD, Simona Malpezzi.

Dar guvernul de la Roma a asigurat după declaraţia lui Berlusconi că sprijină ,,ferm” Ucraina în faţa invaziei ruse. ,,Sprijinul faţă de Ucraina din partea guvernului italian este ferm şi hotărât, cum este menţionat clar în programul şi în toate voturile parlamentare ale coaliţiei care susţine executivul” , a transmis o sursă din cadrul guvernului italian.

Nu este prima dată când Berlusconi, care a avut o relaţie apropiată cu Putin, cu care s-a întâlnit şi în peninsula Crimeea anexată de Rusia, stârneşte controverse prin declaraţiile sale referitoare la războiul declanşat de Moscova.

Înaintea alegerilor din septembrie, care aveau să aducă partidul său la guvernare, Silvio Berlusconi a declarat că Putin a fost împins” de anturajul său politic să lanseze invazia împotriva Ucrainei, pentru a înlocui cu „persoane decente” guvernul preşedintelui Volodimir Zelenski.

O misiune a celor două republici proruse din Donbas s-a deplasat la Moscova, a vorbit cu toată lumea, la posturile de radio, cu presa, la televiziune, cu oamenii partidului lui Putin, cu miniştrii partidului, iar apoi a mers la el ca o delegaţie şi i-a spus: Zelenski a intensificat atacurile forţelor ucrainene împotriva forţelor noastre şi a frontierelor noastre. Am ajuns acum la 16.000 de morţi. Vă rugăm să ne apăraţi, pentru că, dacă nu o faceţi, nu ştim ce se va întâmpla” , a detaliat atunci Berlusconi.

The post Berlusconi a declarat că nu s-ar fi întâlnit cu Zelenski dacă ar fi fost premierul Italiei: „Judec foarte negativ comportamentul acestui domn” appeared first on Aleph News.

Previous post Marius Pieleanu, Avangarde: „Este foarte posibil să fie o nominalizare PSD – PNL comună la Președinție ca să se destructureze avântul AUR”
Next post SUA: Un nou „obiect” doborât de armată deaupra lacului Huron