Armata americană a doborât balonul suspect de spionaj deasupra Oceanului Atlantic

  •  Armata americană a doborât balonul spion chinez în largul coastei de est, afirmă un oficial american. 
  • Preşedintele Joe Biden a aprobat doborârea balonului, a declarat acelaşi oficial american pentru CNN.

Marina şi Paza de Coastă sunt în aşteptare, dacă va fi necesar, pentru eventuale eforturi de recuperare, a declarat un oficial al apărării pentru CNN înainte de doborârea balonului.

Balonul a fost observat pentru prima dată deasupra statului Montana la începutul acestei săptămâni şi a călătorit prin mijlocul ţării, urmând modelele meteorologice, înainte de a părăsi Statele Unite sâmbătă.

Înainte ca balonul să fie doborât, Administraţia Federală a Aviaţiei a emis o interdicţie de aterizare pentru aeroporturile din Wilmington, Carolina de Nord, Charleston, Carolina de Sud, şi Myrtle Beach, Carolina de Sud. De asemenea, FAA a restricţionat spaţiul aerian din apropierea Myrtle Beach „pentru a sprijini Departamentul Apărării într-un efort de securitate naţională”.

Anterior, sâmbătă, Biden declarase reporterilor din Syracuse, New York, că administraţia sa „va avea grijă” de balon, când a fost întrebat de CNN dacă SUA îl vor doborî. El a discutat opţiunile cu şefii militari de când a fost informat marţi despre balon.

Vineri, Pentagonul a declarat că balonul nu reprezenta o ameninţare militară sau politică.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat că balonul a intrat accidental în spaţiul aerian al SUA. Dar Departamentul de Stat a declarat că prezenţa balonului deasupra teritoriului american a fost „o încălcare clară a suveranităţii noastre, precum şi a dreptului internaţional, şi este inacceptabil că acest lucru s-a întâmplat”.

Descoperirea balonului l-a determinat pe secretarul de stat american Antony Blinken să îşi amâne mult aşteptata vizită diplomatică în China, afirmând că incidentul „a creat condiţiile care subminează scopul călătoriei”.

The post Armata americană a doborât balonul suspect de spionaj deasupra Oceanului Atlantic appeared first on Aleph News.

Previous post LIVE UPDATE. 347 zile de invazie. Aproape o jumătate de milion de oameni din Odesa au rămas fără curent electric după loviturile rusești
Next post Motivul pentru care unii oameni nu se trezesc dimineața la sunetul alarmei