AIEA avertizează asupra unui accident nuclear la centrala nucleară ucraineană Zaporojie: „Trebuie să acționăm acum”

AIEA avertizează asupra unui accident nuclear la centrala nucleară ucraineană Zaporojie: „Trebuie să acționăm acum”

AIEA avertizează asupra unui accident nuclear la centrala nucleară ucraineană Zaporojie: „Trebuie să acționăm acum”AIEA avertizează asupra unui accident nuclear la centrala nucleară ucraineană Zaporojie: „Trebuie să acționăm acum”

  • Temerile legate de intensificarea luptelor în jurul centralei nucleare din Zaporojie au crescut.
  • ONU a declarat: Trebuie să acționăm acum pentru a preveni amenințarea unui accident nuclear grav”.
  • Un oficial ucrainean în exil a declarat că au existat cozi de până la cinci ore pentru a scăpa.

A început un exod din orașe și așezări pe măsură ce cresc temerile legate de luptele din apropierea unei centrale nucleare contestate din Ucraina, spun oficialii. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a ONU (AIEA) a declarat că situația din jurul centralei nucleare din Zaporojie, care este ocupată de trupele rusești, a devenit critică, scrie Business Insider.

Trebuie să acționăm acum pentru a preveni amenințarea unui accident nuclear grav și consecințele asociate acestuia pentru populație și mediu”, se arată într-o declarație a directorului general al AIEA, Rafael Mariano Grossi.

În timp ce reactoarele nucleare nu produc energie în prezent, Grossi a declarat pentru programul Newshour de la BBC că materialele nucleare rămân la fața locului și, prin urmare, prezintă în continuare un risc ridicat în cazul în care ar izbucni lupte în interiorul sau în apropierea centralei. Situația generală din zona din apropierea centralei nucleare din Zaporojie devine din ce în ce mai imprevizibilă și potențial periculoasă”, a declarat Grossi într-un comunicat.

Grossi a precizat că evacuările sunt în curs de desfășurare în orașul vecin Enerhodar, construit pentru muncitorii de la centrala nucleară Zaporojie, potrivit Reuters. Între timp, contraofensiva Kievului a făcut ca oamenii să fugă cu autocarele.

Guvernatorul instalat de Rusia în partea controlată de Moscova a regiunii ucrainene Zaporojie a declarat vineri că a ordonat evacuarea satelor din apropierea liniei frontului, deoarece bombardamentele s-au intensificat în zonă în ultimele zile, potrivit Reuters

Ivan Fedorov, primarul ucrainean exilat din Melitopol – un oraș din regiunea Zaporojie – a declarat că au existat cozi de până la cinci ore pentru a scăpa din localitățile din jurul centralei nucleare și a numit-o panică nebună”, relatează BBC. Potrivit rapoartelor, drumurile din regiunea ocupată au fost sufocate de vehicule în timp ce civilii se îndreptau spre sud, spre Crimeea.

Citește și

The post AIEA avertizează asupra unui accident nuclear la centrala nucleară ucraineană Zaporojie: „Trebuie să acționăm acum” appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.

FOTO. Cinci grădini fabuloase din întreaga lume. Unde le poți vedea Previous post FOTO. Cinci grădini fabuloase din întreaga lume. Unde le poți vedea
Casa Albă se pregătește pentru posibile acuzații împotriva fiului lui Joe Biden. Ce infracțiuni ar fi comis Hunter Biden Next post Casa Albă se pregătește pentru posibile acuzații împotriva fiului lui Joe Biden. Ce infracțiuni ar fi comis Hunter Biden